07:22 / 01.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Prosvjedna povorka 'Za reforme za ljude'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Međunarodni praznik rada sindikati u Zagrebu obilježili su prosvjednom povorkom pod sloganom "Za reforme za ljude" u kojoj se okupilo oko tisuću građana.
Međunarodni praznik rada sindikati u Zagrebu obilježili su prosvjednom povorkom pod sloganom "Za reforme za ljude" u kojoj se okupilo oko tisuću građana. Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika - pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna uprava, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje, odnosno Europa za građane.

Prosvjedna povorka uz tutanj bubnjeva prošla je Šubićevom i Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir, gdje se održava tradicionalno središnje obilježavanje 1. svibnja Međunarodnog praznika rada uz grah i prigodan program. Sudionicima povorke pridružili su se i brojni prosvjednici iz drugih dijelova Hrvatske, koji su organizirano autobusima stigli iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskoga Broda i Osijeka, noseći transparente, državnu i sindikalnu zastavu.Na transparentima, među ostalim, piše: "Uzimate siromašnima, dajete bogatima", "Čekate da pocrkavamo?", "I ja ću biti umirovljenik?", "Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu", "Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi", "Mi smo radnici, ne sluge", "Nema radnika, nema ni profita", "Rad na određeno. glad na neodređeno", "Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali", "S posla na groblje", "Vratite ukradeno" itd. Prosvjednici nose i narančaste balone sa sloganom povorke "Za reforme za ljude".''Učinci porezne reforme, učinci svih drugih mjera koje smo provodili su se odjetili i na prihodima hrvatskih građana. To nam je poticaj da sve više radimo i na višoj stopi zaposlenosti, na kontinuiranom smanjunju nezaposlenosti i na  omogućavanju jednakih šansi te na što boljem ostvarivanju drugog cilja našeg Nacionalnog programa reformi. To je da nam obrazovni sustav bude kvalitetan i da omogući mladima da pronalaze radna mjesta. To je ključ uspjeha svakog društva koje se mora prilagoditi globalizacijskim trendovima", izjavio je u Okučanima premijer Andrej Plenković.Prvosvibanjski prosvjed organiziran je i na splitskom Peristilu u organizaciji SDP-a i Nove ljevice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!