18:35 / 08.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Prosvjedni marš "Glasne i borbene"

Foto: Dijana Mikulić/HRT

Foto: Dijana Mikulić/HRT

Foto: - / HRT

Održava se četvrtu godinu zaredom, a ovaj put pod sloganom "Glasne i borbene".
U povodu Dana žena u Zagrebu je feministički kolektiv fAKTIV organizirao prosvjedni marš. Održan je četvrtu godinu zaredom, a ovaj put pod sloganom "Glasne i borbene".

Okupljanje je počelo u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Žene su poručile da ne daju svoja prava, zdravlje i živote, pri čemu su se posebno usprotivile nasilju nad žena i zauzele za reproduktivna i radnička prava.

- Spremne smo se boriti za svoja prava u ime svih onih koje su se borile prije nas i onih kojima borbu ostavljaju u nasljedstvo, kazala je Ana Lovreković iz Feminističkog kolektiva fAKTIV na polaznoj postaji marša na Trgu žrtava fašizma.

Povorka je oko 18.30 krenula prema Zrinjevcu.

Kolona je praćena zvukom bubnjeva i pod brojnim transparentima, prošla je središtem Zagreba ulicama Franje Račkog, Jurišićevom, preko Trga bana Jelačića, Ilicom, Gundulićevom, Masarykovom i Teslinom do Zrinjevca. Prema podacima policije, na početku marša okupilo se više od 1500 sudionika, a prema organizatorima i najmanje dvostruko više, da bi, prema organizatorima broj na zadnjoj točki narastao na sedam tisuća osoba.

- Nećemo nikad zašutjeti i spremne smo nastaviti pružati otpor sistemu koji nas izrabljuje, i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati, kazala je Ana Lovreković.

Sudionici su nosili transparente na kojima je, uz ino, pisalo: Nikad pokorena, Zahtijevamo besplatan pobačaj, Ustajte prezrene na svijetu, Borba za ženska prava je borba za oslobođenje ljudskog roda, Od..ite s krunicama, Nasilje po pravilima struke, To vam je tako u braku (ispod crteža žene s masnicama po licu), Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost, Djevojčice naprijed, itd.

Borit ćemo se dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilje nad ženama i djevojčicama, kazala je Ana Lovreković i dodala da ništa nije zaustavilo pobunu žena.

- Nismo se dale izbrisati ni kad je napadnuto pravo na pobačaj. Svoja iskustva upisivale smo na fasade zgrada, marširale smo glasno i solidarno.
Organiziramo se, djelujemo i ne odustajemo od pravednije vizije svijeta za sve, zaključila je uz glasan aplauz sudionika.

Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roda ponovila je zahtjeve za zaustavljanjem nasilja nad ženama i zatražila da se ne ukida pravo na pobačaj.

Na zadnjoj postaji marša, na Zrinjevcu, organizatorice su pročitale proglas u kojem su zatražile ostavku ministrice Nade Murganić.

- Na nasilje nad ženama, koje prolazi nekažnjeno, ministrica Nada Murganić
reagira rečenicom Tako je to u braku. A sudovi štite nasilnike. Svjesne da pojam političke odgovornosti u ovoj zemlji ne postoji i da vladajući neće i ne žele riješiti naše probleme, tražimo minimum: ostavku ministrice Murganić, ali samo kao nulti korak ka dubljim, sistemskim promjenama, kazale su u proglasu.

U proglasu su podržale radničku borbu od najnovijih prosvjeda Hrvatskog novinarskog društva, Uljanika i 3. maja, kulturnih radnica i radnika protiv rezova Ministarstva kulture, preko radnika sisačke Rafinerije, štrajka radnika u Županji, prosvjeda radnika u Belišću, prosvjeda učitelja i odgajateljica, do organiziranja radnica i radnika Croatia Airlinesa.

U ovoj državi je sudska vlast u zadnjih pola godine svojim odlukama u sprezi s vladajućom elitom doslovno izbrisala zajamčeno radničko pravo na štrajk, zaključili su.

Osim u Zagrebu, marširalo se i u Rijeci, Puli, Zadru i Splitu. Tristotinjak sudionika okupilo se na prvom pulskom Noćnom maršu održanom  središtu Pule u organizaciji udruge PANK ( Plaforma aktivnih nezavisnih kreativaca).  "Žena majka radnica", "Seksisti su tapija", "Prvo prava, a onda cvijeće", samo su neki od transparenata koji su istaknuti na pulskom Trgu Portarata gdje je organizatorica prosvjeda Iva Brajković izrazila zadovoljstvo odazivom građana istaknuvši kako je i sama iznenađena velikim brojem ljudi koji su došli podržati borbu za veća prava žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!