14:06 / 13.10.2018.

Autor: S.M./HRT

Prosvjedni skup u Vukovaru

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Penava je istaknuo ranije da se skup organizira zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.
Nekoliko tisuća ljudi okupilo se na prosvjednom skupu u Vukovaru, na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave. Prosvjed je počeo u 14 sati intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša domovino" i minutom šutnje za stradale u Domovinskom ratu, a završio je nešto prije 16 sati.

Nakon obraćanja nekolicine govornika i nekoliko svjedočanstava o zločinima rečeno je da će se idući skup održati 12. listopada 2019., također u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina.


Penava: Tko je odgovoran što je predmet "Ovčara" otvoren tek lani?

Penava je istaknuo ranije da se skup organizira zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina. Danas je izjavio, obraćajući se okupljenima: u 27 godina smo kao država zakazali kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Za to svi snosimo odgovornost. Ali daleko najveću dužnosnici koji su obnašali funkciju u proteklom vremenu. Umjesto da ih se optuži za nečinjene, dužnosnici se samo zarotiraju u funkcijama, kazao je.

Svo vrijeme ovog svijeta neće biti dovoljno našim institucijama, ako ovako nastave raditi, dodao je i upitao tko je odgovoran za to što je predmet Ovčara otvoren tek lani.

Vukas: Već 27 godina zatvaraju se usta i zataškavaju zločini

Okupljenima se prvi obratio Pavle Vukas, bivši branitelj i zatočenik srpskog logora. Kazao je da se umjesto pravde već 27 godina zatvaraju usta i zataškavaju zločini. Tjeraju nas da pognute glave živimo među svojim zlostavljačima, da gledamo one koji su nas tukli, silovali i iživljavali se na nezamislivo neljudski način, kazao je među ostalim Vukas.

Josić: Znamo da nalogodavci neće odgovarati za učinjeno 

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika, rekao je da institucije nisu napravile ono što su trebale raditi. Prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava, a vjerujem da postoje i snimke, ne bi nikoga procesuirali. Ako ovim prosvjedom ne dođe do promjena, uvjeren sam da će se ponovno organizirati novi u  Vukovaru ili u Zagrebu. Ovo je početak. Svaki put kad je Vukovar pozvao ljude, oni su se odazvali na poziv, pa i ponovo će doći ukoliko ih pozovemo, kazao je Josić.

Osuđeno je 12 pijanih četnika koji su za sve krivi, a svi znamo da nije tako. Znamo da nalogodavci neće odgovarati za učinjeno, rekao je i dodao da mu je u ratu ubijeno nekoliko članova obitelji, među kojima je bio i otac.

Vukas je potom kazao: Pokušajte zamisliti kako se osjećaju silovane žene kad na ulici sretnu svog silovatelja, ne znaju da li prijeđu na drugu stranu ili da ga pljunu u lice, da ga napanu ili se sakriju. Vukovarskim ženama njihovi silovatelji im se smiju u lice. One su osuđene na šutnju i trajnu sramotu, dodaje.

Vukovar je zatim zanijemio nakon što je prikazano svjedočanstvo višestruko silovane Snježane Karaule koja i danas na vukovarskim ulicama gleda svoje silovatelje. 

U tišini su se slušala potresna svjedočanstva o zločinima počinjenima nakon pada obrane grada.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Daniel Rehak kazao je da DORH i pravosuđe moraju shvatiti da ovo nije Jugoslavija, već Hrvatska. Tko ste vi da se igrate sa sudbinom hrvatskog naroda? Kome polažete račune, upitao je Rehak.

Policija ne želi objaviti broj okupljenih na prosvjedu, već to prepušta organizatorima

Među okupljenim prosvjednicima viđeni su i Ljubo Ćesić Rojs, Željka Markić, Stevo Culej, Miro Bulj, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović i drugi.

S pozornice je rečeno kako se istodobno s vukovarskim održavaju i prosvjedni skupovi u brojnim državama u kojima žive iseljeni Hrvati.

Prije prosvjeda bilo je najavljivano kako bi se moglo okupiti oko 20.000 ljudi. Policija kaže da neće objaviti podatke o broju okupljenih, već da to prepušta organizatorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!