19:26 / 03.10.2018.

Autor: D.B.V./I.G./I.H./HRT

Prosvjedni skupovi zbog napada na profesore

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati su zbog nasilja kojemu su izloženi profesori, pozvali - sutra - na prosvjedne skupove u zbornicama.
Uoči Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, novi napad na profesore u školi. Izgred se dogodio jučer u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Učenik drugog razreda fizički je nasrnuo na vjeroučitelja, zbog čega je danas isključen iz škole. Sindikati su zbog nasilja kojemu su izloženi profesori, pozvali - sutra - na prosvjedne skupove u zbornicama.

Informacija da je učenik napao profesora u razredu - šokirala je Varaždin. "Učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole nakon što je bio na razgovoru kod školskog psihologa jer ima problema u učenju i ponašanju, otišao na nastavu i nakon verbalnog obraćanja, vrijeđanja - nogom udario nastavnika i izašao iz razreda van!", pojasnio je situaciju Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

Takvo nasilničko ponašanje hitno je sankcionirano - isključenjem učenika iz škole, a ostalim učenicima pružena je psihološka pomoć. Nasilje nad nastavnicima postalo je gotovo uobičajeno - bez adekvatne reakcije Ministarstva, upozorava sindikalist Branimir Mihalinec. "Nastavnik ili netko, žrtva nasilja, je nakon jednog dana kad se o tome priča, prepuštena najčešće samom sebi, a upravo tada žrtva treba pomoć, ali i svjedoci nasilnog čina!"

Zaprepaštena sam događajem i takvo je ponašanje apsolutno nedopustivo - ističe ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u izjavi za javnost.
"Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje. Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na raspolaganju za svu potrebnu pomoć školi i profesorima", stoji u ministričinu priopćenju.

A za pomoć profesori se nerijetko obraćaju stručnim službama - ako ih škola ima - jer,  na svom se radnom mjestu često ne osjećaju zaštićeni. Za kolegu iz Varaždina zauzet će se u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Ostalim srednjoškolskim profesorima poručuju - ako ne želite da ovaj napad ostane jednodnevna vijest - umjesto u razredu - sutra 1. sat jutarnje i popodnevne smjene ostanite u zbornicima - prosvjedujući protiv zaštite nasilnika i za dignitet struke.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!