16:15 / 26.03.2019.

Autor: I.H./HRT

Prosvjednici izglasali antidoktorat za Bandića

Foto: Iva Hren/HRT

Foto: Iva Hren/HRT

Foto: - / HRT

Počasni doktorat se dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi.
Zbog najave Senata Sveučilišta u Zagrebu o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu održan je prosvjed STOP Nasilju nad Sveučilištem.

- Osude Bandićeva doktorata


Ovo nije politički prosvjed, kažu organizatori. Ovo je prosvjed svih građana zbog nametanja političke odluke. Žele poslati poruku rektoratu - gradonačelnik Milan Bandić ne smije dobiti počasni doktorat.

Boras: Ne smijem utjecati, ali smatram da je prijedlog korektan

Uoči prosvjeda rektor Damir Boras poručio je studentima i članovima akademske zajednice da nastavnicima da krše Statut Sveučilišta koji im priječi djelovati politički zainteresirano, što nigdje u Statutu ne piše, javlja portal Srednja.hr. Prijedlog dekana Muzičke akademije da se gradonačelniku dodijeli počasni doktorat, kaže - legitiman je. Dodaje kako članovi Senata nemaju 18 godina, i glasovat će svatko po svojoj savjesti.

Prosvjednici su na taj prijedlog  odgovorili i izglasali - "antidoktorat za počasni dokorat gradonačelniku".Stajalište ministrice obrazovanja Blaženke Divjak otprije je poznato: "Bilo kakvo izražavanje volje kako akademske zajednice tako i javnosti o ovoj temi je nešto što je prihvatljivo što ja podržavam , a na Senatu je da argumente dobro čuje i na temelju toga odluči".

Počasni doktorat se dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajni doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani. Taj postupak pokreću, obrazloženim prijedlogom, pojedina sveučilišna tijela, fakulteti ili pojedinci.

Osam počasnih doktorata Sveučilišta u Zagrebu dobili dobitnici Nobelove nagrade: Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Niels Bohr, Robert Robinson, Werner Heisenberg, Dorothy Crowfoot Hodgkin, Jean Dausset, Linus Pauling, Albert Fert, a titulu je dobio i Nikola Tesla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!