07:31 / 13.11.2019.

Autor: HRT

Prosvjetari nastavljaju štrajk, čeka se sastanak u Vladi

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je jučer da će poslati poziv sindikatima obrazovanja na sastanak koji će se održati danas.
Nastavlja se štrajk u školama; 24. dana nastave neće biti u tri županije - Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Brodsko-posavskoj.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održat će konferenciju za novinare ispred Banskih dvora gdje će dati izvještaj o dosadašnjem tijeku štrajka i najaviti daljnje aktivnosti.
Vlada ima novu ponudu za sindikate u štrajku

Sindikati su prihvatili poziv ministra Josipa Aladrovića na sastanak, na kojem će im Vlada predstaviti svoju konačnu ponudu, a to je povećanje osnovice za 6,11 posto te koeficijenata najmanje za 2 posto od srpnja iduće godine.

- Što natpolovična većina odluči, tako će biti, s time da će u izjašnjavanju sudjelovati svi, ne samo članovi sindikata nego svi - izjavila je Julijana Petrina, prof./sindikalna povjerenica SHU-a, Varaždinska županija.

- lako mi napravimo još jedan referendum naši ljudi su spremni na sve pa i na dva izjašnjavanja ako ovo drugo bude takva ponuda, da je to 6,11%, to možda možemo i bez izjašnjavanja - komentirao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Mislim da je u redu da sačuvamo tu ponudu za sastanak i da im prezentiramo sve što u ovom trenutku možemo ponuditi - rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Jučerašnji odaziv na štrajk u osnovnim školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bio je 97 posto dok je u srednjim školama u tim županijama iznosio 95 posto.

U četvrtak će se štrajk održati u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske te Koprivničko-križevačke dok se u petak štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!