08:42 / 30.08.2019.

Autor: M.K./HRT

Prosvjetni sindikati najavili 5. rujna prosvjed u Zagrebu

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na konferenciji za medije sindikati su komentirali situaciju oko zahtjeva za povećanjem koeficijenta, najavljeni prosvjed i štrajk.
Članovi sindikata hrvatskih učitelja i nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama najavili su 5. rujna prosvjed na Trgu svetog Marka. Ako ih premijer tada ne primi najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva. U svojim traženjima oko povišica imaju potporu ministrice Blaženke Divjak.

Sindikati očekuju da će na prosvjed pred Banske dvore doći 27 punih autobusa iz cijele Hrvatske. Okupit će se od 10 do 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, te u koloni doći na Trg sv. Marka u podne. U 12.30 sati, nakon sjednice Vlade, očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem, rekli su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

- Premijer Plenković mora znati da postoje Međunarodne konvencije o socijalnom dijalogu, a ono što se najgore može dogoditi osim naših pritisaka je da dobije oštru kritiku iz Europe, očito je socijalni dijalog u ovom momentu fikcija - poručila je Sanja Šprem, Sindikat hrvatskih učitelja.

Ako ih premijer nakon prosvjeda ne primi na razgovor, sindikati će 9. rujna u Banskim dvorima urudžbirati najavu štrajka do ispunjenja zahtjeva i objaviti datum početka štrajka.

- Nama štrajk nije cilj, nego samo sredstvo pritiska. Naš je cilj postići pravedan koeficijent složenosti poslova i vjerujem da svaka odgovorna Vlada mora prihvatiti naše argumente. Premijer mora konačno početi govoriti da je obrazovanje i budućnost cijele zemlje važna cijeloj Vladi, a naročito njemu - poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Poručio je da početak školske godine u ponedjeljak, 9. rujna, nije u pitanju, jer tada će eventualno najaviti štrajk, nakon čega slijedi postupak mirenja, koji bi trebao završiti do 14. ili, najkasnije, 16. rujna.

O povećanju koeficijenata složenosti poslova ne misle pregovarati, rekao je, a Vlada njihov zahtjev za korekcijom koeficijenata, koji je prihvatila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, mora ispuniti.

- Ako sada ide, a ide reforma tu se očekuje veliki angažman učitelja i svih zaposlenih u školama, onda se ja pitam ako sada nije vrijeme za učitelje kad će biti - izjavila je danas ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!