10:47 / 07.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Protiv Tolušića Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministra Tolušića novinari su pred Vladom pitali za objašnjenje navoda u njegovoj imovinskoj kartici.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će u dijelu vezano za imovinsku karticu i upisanih površina kuće potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića napraviti redovitu provjeru.  Vezano za dio navoda koji se odnosi na trgovačko društvo koje mu je gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je on bio župan, otvorit će odmah predmet. 

-
Ono što možemo reći jest da ćemo ispitivati i jedno i drugo. Znači, ispitivat ćemo i dio koji se odnosi na imovinsku karticu i podatke u kartici i dio koji se odnosi na činjenicu da mu je, prema navodima iz medija, kuću gradila tvrtka koja je bila u poslovnom odnosu s Virovitičko-podravskom županijom dok je on tamo bio župan",  rekla je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Što se tiče imovinske kartice i površina kuće, u tom dijelu će se, objasnila je, prije samog otvaranja predmeta, najprije napraviti redovita provjera podataka u kartici. Jurišić je objasnila kako će Povjerenstvo usporediti podatke u imovinskog kartici ministra Tolušića s podacima iz zemljišnjih kniga i ostalih državnih tijela.

Ako se utvrdi nesklad najprije se dužnosniku šalje zaključak da se odmah na taj nesklad očituje te tek nakon što zaprime taj zaključak mogu ići na predmet. Objasnila je da je Zakonom propisano da kad provjeravaju imovinsku karticu dužnosnika i kad utvrde nesklad najprije trebaju dužnosnika pitati da taj nesklad pojasni.    

S druge strane, objasnila je Jurišić, Povjerenstvo će otvoriti predmet koji se odnosi na dio navoda vezano za trgovačko društvo koje je Tolušiću gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je Tolušić bio župan.

- Tu još isto ne možemo reći hoće li se pokretati postupak ili ne, jer će se prvo tražiti podaci i dokumentacija. To je sada otvaranje predmeta, što znači da ćemo to ispitati i vidjeti je li ima elemenata za pokretanje postupka ili nema, istaknula je glasnogovornica.


Novaković o otvaranju predmeta

Izjavu je dala i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković.

- Otvorili smo predmet, a odnosi se na dio navoda da je u vrijeme kada je bio župan, određena tvrtka je imala poslovne odnose sa Županijom, a istovremeno da je obavljala radove na njegovoj kući, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novakovića dodajući da je stav Povjerenstva da se u imovinsku karticu stavi kompletna kvadratura kuće i okućnice.

- Onda ne treba navoditi posebne dijelove koji se nalaze u dvorištu, ali u tržišnoj vrijednosti nekretnine mora se sve točno procijeniti, dodaje Novaković.

Tolušić je ranije na pitanje novinara oko gradnje kuće rekao kako mu je samo bilo bitno da je tvrtka iz njegove županije, a ne iz neke druge te da je tamo desetak građeviskih tvrki i da su gotovo sve radile za županiju.

- Prestao sam biti župan Virovitičko-podravske županije prije tri i pol godine, dodao je.

Tolušić: Moja kuća ima 153 m2, jedino sam to trebao prijaviti

Ministra Tolušića novinari su pred Vladom pitali za objašnjenje navoda u njegovoj imovinskoj kartici. Naime, Tolušić je u nju upisao kuću u Virovitici od 165 m2, no u posjedovnom listu Državne geodetske uprave stoji kako je kuća veličine 330 m2. Na istom zemljištu nalazi se i kuća od 121 m2 četvorni metar, koju Tolušić uopće nije prijavio, otkrio je Telegram.

- Moja kuća ima 153 m2 stambene površine. Mislim da je to ispravno i da sam to jedino trebao upisati u imovinsku karticu. Očito da je nejasno što se upisuje pa sam jučer tražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer vidim da sam jedini koji upisuje kvadraturu kuće, dok drugi upisuju kuću s okućnicom, kazao je Tomislav Tolušić. Dodao je kako u vlasničkom listu ne piše kvadratura, jer ono nije provedeno, a u gruntovnicu kuća još nije upisana.- To je jedna kuća, možete doći vidjeti. Uredno sam prijavio sve što smo napravili, imam građevinsku dozvolu, a u glavnom projektu piše kolika je površina stambenog projekta. Zna se što je glavna kuća, a što pomoćni objekt, rekao je ministar. Tvrdi da nema 300 kvadrata, a novinarima je poručio da pitaju građevninske radnike da im objasne razliku između neto i bruto kvadrature.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!