Protupotresna testiranja u Dubrovniku

18.03.2022.

07:00

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Razorni potres koji je 1979. pogodio crnogorsku obalu, velike je posljedice ostavio i na dubrovačkom području, a najviše je stradala stara gradska jezgra. Tad je osnovan i Zavod za obnovu Dubrovnika koji, već dulje od 40 godina provodi projekte aseizmičke sanacije. U jedan od njih uključio se i zagrebački Građevinski fakultet.

Kakva je otpornost na potrese ovog bloka zgrada u dubrovačkoj povijesnoj jezgri? Odgovor bi trebala dati ispitivanja zagrebačkog Građevinskog fakulteta i dubrovačkog Zavoda za obnovu.

- Zadnja takva ispitivanja su rađena davne 88. godine u onom ciklusu nakon potresa. Međutim kako je i tehnologija napredovala i promijenili su se određeni uvjeti, znači i zgrade su postale starije - odlučili smo se na provođenje novih istraživanja, kaže Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Nastavak je to radova na aseizmičkoj sanaciji koju Zavod provodi već godinama. Na ovaj se način ispituje i koliko je učinkovito provedeno injektiranje i ugradnja inox zatega. A postoje i iskustva drugih mediteranskih gradova slične tipologije.

- Mi otprilike već očekujemo što se tu može dogoditi, međutim detalji su tu izuzetno bitni. Svako je područje imalo posebne detalje izvedbe tako i Dubrovnik ima od najranije povijesti do danas, naglašava Mario Uroš, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Prvi su korak terenski istražni radovi koji se provode ovih dana.

- Istraživanje strukture ziđa, međukatnih konstrukcija, krovne konstrukcije i detalja vezano za natege koje te zidove povezuju, pojašnjava Miljenko Vučić, Spegra d.o.o. Split.

Iako će rezultati analize biti poznati za koji mjesec, struka je optimistična.

- Može se očekivati oštećenja, međutim nije to u nekakvim dramatičnim razmjerima kao što se možda sada i priča, kaže Uroš.

Ovo je novi pristup u sanaciji ovih blokova - dat će procjenu dosadašnjih, ali i prijedlog novih metoda i tehnologija protupotresnih ojačanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!