13:51 / 05.09.2021.

Autor: Hina/I.B.

Protutalibanski pokret tvrdi da je očistio okrug u Pandžširu

Afganistan

Afganistan

Foto: Stringer / Reuters

Protutalibanski poket otpora afganistanskim talibanima, koji su u kolovozu osvojili zemlju, objavio je da su njihovi borci očistili sjevernoistočni dio Pandžšira od radikalnih boraca i nanijeli im teške gubitke.

Glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Fahim Dashti, napisao je na Twitteru da je okrug Paryan district potpuno slobodan od talibanskih boraca.

Gotovo tisuću talibanskih boraca je ili ubijeno, ili ranjeno ili zarobljeno, rekao je Dashti.

Informaciju nije moguće potvrditi iz neovisnog izvora, dodaje agencija dpa.

Talibanski glasnogovornik Bilal Karimi ustvrdio je na Twitteru u nedjelju da su njihove snage osvojile pet od sedam okruga u toj pokrajini.

Pandžšir je jedina od 34 pokrajine u Afganistanu koju talibani nisu uspjeli pokoriti svojim munjevitim ratom prošli mjesec u kojem nisu naišli na gotovo nikakav otpo usporedo s povlačenjem stranih vojnika u sastavu NATO-a.

Ta pokrajina sjeverno od Kabula je planinski i teško dostupni predjel što je prednost za protutalibanske borce.

Otpor talibanima u Pandžiširu predvodi Ahmad Massoud, sin slavnog mudžahedina Ahmada Shaha Massouda koji je ubijen samo dva dana prije terorističkih napada na američke mete 11. rujna 2001., nakon kojih su Sjedinjene Države počele invaziju na Afganistan gdje su talibani pružali utočište mreži Al Kaidi.

Talibani i pokret otpora objavljuju oprečne podatke o uspjesima u Pandžišru tvrde obje da su pobijedile.

Lokalni političari izvijestili su da talibani priječe dopremu humanitarne pomoći u Pandžšir.

Kada su talibani osvojili Afganistan prije dva tjedna, nastupila je velika neizvjesnost. Pod američkim vodstvom završena je u povijesti najveća evakuacija zračnim mostom stranih državljana i Afganistanaca koji su za njih radili.

Većina institucija je i dalje zatvorena, a talibani danima objavljuju da će uskoro objaviti sastav nove vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!