13:29 / 06.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Provala u šibensku pravoslavnu crkvu, ukradeno stotinjak kuna

Provala u šibensku pravoslavnu crkvu

Provala u šibensku pravoslavnu crkvu

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Nepoznati počinitelj provalio je protekle noći u Hram Svetog Spasenja u Šibeniku iz kojega je odnio 100-tinjak kuna milodara, doznaje se u subotu u šibensko-kninskoj policiji, a Eparhija dalmatinska objavila je da su u provali razvaljena ulazna vrata i razbacan inventar.

- Šteta nije velika, malo su razbacane stvari i ukradeno stotinjak kuna, rekao je Hini glasnogovornik Policijske uprave šibensko-kninske Šime Pavić nakon policijskog očevida.

O provali u noći s petka na subotu u Hram Svetog Spasenja u Šibeniku na pravoslavnom groblju u centru grada, izvijestila je prijepodne na Facebooku Eparhija dalmatinska.

Eparhija je objavila da su 'prilikom provale razvaljena ulazna vrata i sve ostale brave u crkvi, razbacan je inventar te je učinjena veća materijalna šteta. Prema pozivu nadležnog svećenika, šibenska policija izašla je na očevid, a trenutno je u tijeku istraga', naveli su.

- Ovaj incident izazvao je tugu i žaljenje Šibenčana, kako pravoslavne, tako i onih katoličke vjeroispovijesti koji posjećuju ovaj sveti hram za razgovor i molitvu, stoji u objavi Eparhije dalmatinske.

Provalu je na Facebooku komentirao i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

- Volim ovaj hram u centru grada i zato sam tužan zbog provale. U njega sam išao kao dijete i on je dio identiteta Šibenika. Očekujem da će počinitelj biti pronađen, napisao je Milošević na Facebooku.

U Šibenik su stigli saborski zastupnici Anja Šimpraga i Milorad Pupovac. On je izjavio kako njihov posao nije da dižu tenzije. Duboko smo uvjereni da ovo nitko nije učinio iz vjerskih ili etničkih pobuda, nego unesrećeni ljudi, dodao je. 

Dakle, šteta koja je počinjena na ovom prostoru nije napravljena kako bi se povrijedilo pravoslavne vjernike nego iz koristoljublja i ljudskog posrnuća te smo svojim dolaskom još željeli istaknuti važnost ove crkve i kao spomeničke važnosti groblja koje treba zaštititi kako se ne bi na bilo koji način više vandaliziralo zaključio je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!