17:14 / 11.09.2018.

Autor: S.F./P.F./HRT

Provedba reforme - uskoro drukčija polugodišta

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HRT je provjerio kakve su prve reakcije na eksperimentalni program, obveznu informatiku te jesu li stigli svi udžbenici. Također donosimo moguće izmjene u školstvu.
Školarci su ušli u drugi tjedan nastavne godine. Dobra je to prigoda da već sada HRT provjeri kakve su prve reakcije na eksperimentalni program, obveznu informatiku te jesu li stigli svi udžbenici.

Tjedan dana otkako je u većini od 74 škole počeo eksperimentalni program, u sindikatu Preporod dobivaju različite povratne informacije. S jedne strane dobro je da su škole dobile opremu, a a druge nije jer je nisu dobile sve škole. Dobro je da je bila edukacija, makar kakva takva, a nije dobero što nije bila cjelovita i sustavna, tvrde u sindikatu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ima sasvim drukčiju informaciju. Učitelji su ciljano i sadržajno pripremani i osjećaju se sigurno, ono što nas veseli jest da eksperimentiramo i sa organizacijom nastave i organizacijom sata, rekla je.

Taj organizacijski eksperiment, doznajemo, uskoro bi mogao zamijeniti tradicionalna polugodišta. Dat ćemo mogućnost županijama i osnivačima da apliciraju i na druge modele osim ovih standardnih modela. Primjer je Njemačka gdje različite pokrajine imaju i različite organizacije školske godine, rekla je ministrica.

Što se, pak, udžbenika tiče, u Ministarstvu kažu kako nedostaju još jedan do dva naslova, a tableti se u nekim školama još očekuju.

I na kraju, otpori prema eksperimentalnoj provedbi reforme u dijelu javnosti ne prestaju. No ministrica Divjak ima javnu potporu premijera Andreja Plenkovića na što ona dodaje kako se nada da će se to ogledati i u proračunu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!