Provjerili smo imaju li zagrebačke škole sapuna i tople vode

03.03.2020.

16:34

Autor: Ivona Zadro/Tomislav Dmejhal/Odjel Web i multimedija/Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Provjerili smo kako pojedine zagrebačke škole stoje s higijenskim potrepštinama, evo što smo zatekli.
Nakon što je prošlog tjedna i službeno potvrđena zaraza koronavirusom u Hrvatskoj, roditelji su na društvenim mrežama postavili pitanje opremljenosti škola higijenskim potrepštinama. Neki su se požalili na nedostatak onih osnovnih - WC papira, sapuna, pa i tople vode.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je medijima govorio o pranju ruku lugom. Metoda je to na koju bi, apelirao je, svi trebali prijeći, "ali ne i zagrebačke škole".

U medijima su se pojavile i tvrdnje da su neke škole nabavile određene zalihe samo zbog pojave koronavirusa. Razgovarali smo s Nenadom Pavlinićem, ravnateljem Industrijsko-strojarske škole u Zagrebu, koji nam kaže kako se trude učenicima osigurati higijenske uvjete koji su ljudski u 21. stoljeću, a ne zbog koronavirusa. 

-  Poslali smo knjigu obavijesti u kojoj smo učenicima dali naputak da za vrijeme boravka u školi moraju minimalno tri puta prati ruke, rekao nam je.

Ravnateljica OŠ Središće Violeta Vragotuk provela nas je kroz školu, demonstrirajući kako učenicima ništa ne nedostaje.

Provjerili smo kako pojedine zagrebačke škole stoje s higijenskim potrepštinama, evo što smo zatekli:"Zagreb školama šalje novac za higijenske potrepštine, one ga raspoređuju same"

Grad Zagreb je priopćio da kao osnivač vrtića i škola kontinuirano vodi brigu o njihovoj opremljenosti higijenskim potrepštinama i za to im doznačuje financijska sredstva, ali su za preraspodjelu tih sredstava i osiguravanje primjerenog higijenskog standarda zadužene same škole i vrtići.

Grad napominje kako roditelji nisu dužni osiguravati higijenske potrepštine ni vrtićima ni školama.

Gradski ured za obrazovanje 26. veljače sve gradske predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove te učeničke domove dopisom JE upozorio na pojačanu kontrolu dostupnosti i eventualnu nadopunu higijenskih potrepština, s obzirom na koronavirus, dodaje se.

Također je od svih odgojno-obrazovnih ustanova kojima je osnivač zatražio žurnu organizaciju roditeljskih sastanaka na kojima će ravnatelji objektivno izvijestiti roditelje o sanitarno-higijenskim uvjetima kao i preventivnim mjerama koje poduzimaju u cilju zaštite od bolesti i smanjenja zdravstvenih rizika.

Grad Zagreb napominje i kako njihov Gradski ured za obrazovanje kontinuirano prati informacije i preporuke nadležnih tijela te će u slučaju izdavanja bilo kakve preporuke od strane nadležnih službi, promptno reagirati sukladno dobivenim uputama.

Prijava zagrebačkog HSLS-a

Zagrebački HSLS danas je Državnom inspektoratu prijavio zagrebačku Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića zbog neispunjavanja osnovnih higijenskih uvjeta u zagrebačkim školama uslijed pojave koronavirusa.

Potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić podnio je prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te je zatražio da služba hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi se utvrdilo mogu li škole uopće provoditi nastavu s obzirom na koronavirus. Tvrdi da pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu u potpunosti kvalitetno provesti preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama oko specifičnih mjera zaštite.

Apel SDP-a

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras jučer je pozvao gradonačelnika Bandića da zbog koronavirusa u gradskim vrtićima i školama osigura osnovne higijenske uvjete, to jest da za to izdvoji još 40 milijuna kuna.

- Previše je zagrebačkih škola i vrtića koji nemaju tople vode, i to se ne može riješiti odmah, ali odmah se može riješiti da djecu svako jutro kada dođu u školu dočekaju adekvatno očišćene prostorije i najosnovnije higijenske potpreštine, a toga u Zagrebu nema, rekao je Maras i podsjetio kako roditelji svaki dan nadomještaju higijenske potrepštine.

Gradonačelnik Bandić odbacio je jučer te tvrdnje i optužio novinare da "rade priču ni od čega" kada pišu da u školama nema sapuna i tople vode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!