18:38 / 15.05.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/B.A./HRT

Provjerili smo kako će funkcionirati aplikacija za koronavirus

-

-

Foto: - / -

Sve je dobrovoljno. Zaražena osoba sama unosi podatak o dijagnozi.
Za nekoliko tjedana građani bi putem aplikacije mogli saznati nalaze li se u blizini osobe koja je zaražena koronavirusom. Ne radi se o praćenju građana, nego evidenciji podataka. Provjerili smo kako će točno funkcionirati.

Aplikaciju nazvanu Evidencija podataka izrađuje APIS, a Marin Katić, voditelj Odjela za izradu mobilnih i web aplikacija u APIS IT-u, za HRT-ov je Dnevnik objasnio kako će raditi.

- Imamo instalirane aplikacije, naše aplikacije su međusobno razmijenile ključeve. U slučaju da sam ja zaražena osoba, ja preko aplikacije šaljem svoj ključ na listu zaraženih osoba i u tom trenutku, znači, vi ćete dobiti informaciju na svoj mobitel da ste bili u kontaktu s osobom koja je zaražena, objašnjava Katić.

Sve je dobrovoljno. Zaražena osoba sama unosi podatak o dijagnozi, koji se javlja drugim korisnicima ako su bili u kontaktu na manje od 2 metra, dulje od 15 minuta tijekom proteklih 14 dana. Bez otkrivanja identiteta. Oni se tada mogu javiti liječniku ili epidemiologu.


- Ovdje nema nikakvog govora o bilo kakvom praćenju lokacije, tvrdi Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

Svi zapisi o uspostavi kontakta ili više kontakata spremaju se isključivo na mobilni uređaj pojedinog čovjeka.

Podaci će na uređaju ostati spremljeni 14 dana, nakon čega se brišu. Važnost očuvanja privatnosti podataka građana naglašava i Europska komisija. Aplikacije će se uskladiti i funkcionirati na razini EU.

- Aplikacija ima smisla, naravno, i kad govorimo o turizmu, na razini Europske unije, samo ako svi imaju više-manje isto rješenje, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Moći će se besplatno instalirati na svakom pametnom telefonu, a veći broj korisnika povećava i njezinu učinkovitost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!