18:31 / 02.08.2020.

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Provjerili smo što je s investicijama u Kninu

-

-

Foto: - / -

Stara zapuštena zgrada uskoro se pretvara u Informacijsko-inovacijski inkubator, mjesto gdje će s pomoću suvremene tehnologije Kninjani razvijati svoje projekte.
Za tri dana u Kninu će se održati proslava 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje. Uoči tog događaja provjerili smo što je s investicijama, odnosno u što će se uložiti gotovo 200 milijuna kuna iz europskih fondova, koliko je gradu na raspolaganju u sklopu pilot-projekta obnove ratom stradalih područja.

Stara zapuštena zgrada uskoro se pretvara u  Informacijsko-inovacijski inkubator, mjesto gdje će s pomoću suvremene tehnologije Kninjani razvijati svoje projekte. Odmah do njega, u nekadašnjim pogonima tekstilne tvornice uredit će se Poduzetnički centar.

- Već sad nam se javljaju zainteresirani poduzetnici koje nemamo gdje smjestiti i oni svi čekaju kad će se napraviti taj poduzetnički centar gdje će oni moći koristiti te poslovne prostore, rekao je dogradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Od presudne je važnosti europski novac za Knin, grad koji posljednjih godina drastično gubi stanovništvo.

- Nastojimo da i ovim sredstvima upravo čak i vratimo jedan dio tih osoba, a zadržimo one koje imamo trenutno ovdje, dodao je Ćaćić.

Ni kolovoške ih vrućine ne ometaju u treninzima. Novu vrstu sporta u Knin je doveo upravo europski novac - gradska Zajednica sportova partner je zagrebačkom hokejskom klubu "Mladost". A bolje uvjete treniranja zahvaljujući europskim projektima dobili su mnogi.

- Kad zbrojite, taekwondo je prošao, koji ima 30, atletika jedno 40, hokej 40, mi 100, teniski klub je prošao, biciklistički - jedno 300 djece je uključeno i to je jedan impozantan broj, naglasio je tajnik Zajednice sportova Grada Knina Bruno Rašić.

Oko 23 milijuna kuna namijenjeno je programima različitih udruga. Pa su i kninski sportski ribolovci, koje smo zatekli u poribljavanju Krke, u tome vidjeli priliku da na ribolovne okršaje privuku još više svojih kolega iz Hrvatske, ali i drugih zemalja.

-  Da dođu u Knin, na Krku, al ne samo na Krku, i na ostalih 6 rijeka, da vide šta mi možemo ponuditi, a EU nam je pomogla u svakom slučaju, u ostvarivanju naših ciljeva, istaknuo je član IO SRK "Krka" Knin Boris Šiljeg.

A cilj europskoga pilot-projekta u Kninu je razvoj poduzetništva, turizma, komunalne infrastrukture te jačanje civilnoga društva.

- Tolika sredstva nikad nisu pojedinačno ovako odjednom ušla u grad i to će biti jedan gospodarski zamah koji će rezultirati značajno boljom gospodarskom slikom na području Grada Knina, rekao je dogradonačelnik Knina.

Jer svaki pojedinačni projekt jamči barem jedno novo radno mjesto.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!