Provjerili smo u kakvom su stanju skloništa na području Rijeke

12.04.2022.

07:01

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Riječka skloništa

Riječka skloništa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Donedavno osjetljivo pandemijsko razdoblje dodatno je pogoršao rat na europskom istoku. Iako je kilometrima daleko, djeluje bliže nego ikad. Događanja u Ukrajini "natjerala su " i lokalne stožere civilne zaštite na riječkome i liburnijskom području da provjere u kakvom su stanju skloništa.


Jedno od 88 riječkih skloništa osnovne zaštite izgrađeno je davnih 80-ih godina prošloga stoljeća. Čuva metalne krevete, vojničke vreće za spavanje, posude za vodu, alat.

- Imaju svoj filtroventilacijski sutav, filtroventilacijske uređaje, protuudarne ventile, ležajeve, činjenica je da imaju već dobar broj godina, preko 40, kaže Goran Šarić, savjetnik za zaštitu, spašavanje i obrambene pripreme grada Rijeke.

I uglavnom nisu održavana.Većim brojem skloništa upravlja grad.

- U nadležnosti jedinica lokalne samouprave je da pogledaju i konstatiraju u kojem su stanju ta skloništa. Najviše skloništa nalazi se na području grada Rijeke i na području grada Opatije, a razmišlja se o tome da se i podzemne garaže pripreme za eventualnu takvu situaciju, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a.

Skloništa u zgradama, pak, kojima ne upravlja grad, našla su se u pravnom vakuumu stupanjem na snagu Zakona o sustavu civilne zaštite iz 2015.

- U ovom trenutku ne postoji niti zakonska niti podzakonska obveza odnosno propis koji bi nametao suvlasnicima održavanje, obvezu održavanja skloništa, kaže Marija Štimac, pravnica, direktorica "Rijeka stana".

Stoga su neka postala poslovni prostori za udruge, glazbene bendove. Rijeka ima i 80 javnih tunelskih skloništa. Najpoznatije je ono od katedrale svetog Vida do osnovne škole Dolac. Izgradili su ga Talijani još prije Drugoga svjetskog rata. Sada je riječka turistička atrakcija. Atomskih, kako ih često zovemo, na riječkome području nema!

 - Atomska skloništa su skloništa koja mogu izdržati udar avionske bombe od 300 kg, a ovo su skloništa osnovne zaštite koja mogu izdržati nadtlak od 100 do 300 kilopascala, kaže Goran Šarić, savjetnik za zaštitu, spašavanje i obrambene pripreme grada Rijeke.

Na opatijskoj na tržnici jedno je od desetak skloništa na širem području Liburnije.

- Imamo različite druge prostore na području grada Opatije koje bi u takvoj situaciji stavili u funkciju, koje su jednako adekvatne i gdje bi se mogao smjestiti veći broj ljudi, kaže Kristina Đukić, načelnica Stožera civilne zaštite grada Opatije.

- Dakako da bi sva ta skloništa sada trebalo još doraditi i urediti na način da mogu biti u stopostotnoj funkciji, to nisu skloništa koja dugotrajno mogu zadržati ljude po par dana, dodaje Gordan Filinić, zapovjednik JVP grada Opatije.

Zatreba li, kažu nam, skloništa se mogu prilagoditi u roku od 24 sata. Vjerujmo da će i dalje ostati gradske atrakcije i koristan prostor najmoprimcima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!