18:51 / 19.04.2018.

Autor: M.S./B.S.LJ./HRT

Provode li se reforme?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi ministri uvjereni su da u njihovim resorima reforme idu prema planu.
Sve su češća i glasnija nagađanja o rekonstrukciji Vlade. Premijer je na pitanje o tome jučer kratko odgovorio: "Ne sad"!, ali ne i da do kraja mandata njegov kabinet neće doživjeti promjene. Ako rekonstrukcije i bude, čini se da će biti usmjerena na Vladu s manje ministarstava koja bi brže i učinkovitije mogla provesti ključne reforme.

Zasad bez rekonstrukcije Vlade

Svi ministri uvjereni su da u njihovim resorima reforme idu prema planu. Na tržištu rada ukida se zabrana zapošljavanja za dio djelatnosti u javnom sektoru, pa se do kraja godine očekuje tri tisuće novih pripravnika. "Samo iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture. Ponavljam, time ne bildamo, ne gradimo administraciju, već zapošljavamo one koji nam trebaju u javnim službama", objasnio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Tu se ubrajaju i bolnice, koje se, ističe ministar zdravstva Milan Kujundžić, spajaju, informatiziraju i postaju financijski održivije. Sa smanjivanjem lista čekanja ipak ide teže. Liste su nešto što je povezano s bolešću, dok traje bolest trajat će i liste čekanja, kaže Kujundžić i dodaje da prioritetne liste rješavaju ozbiljno bolesne ljude.

U Ministarstvu uprave kažu da reforme napreduju punom parom. "Za koji dan ćemo ugovoriti jedan veliki projekt, 380 milijuna kuna, Centar dijeljenih usluga, kojemu je cilj digitalizirati sve procese. Dakle, ovo Ministarstvo je na bazi projekata u ova četiri mjeseca napravilo više nego u proteklih 15 godina", kaže Lovro Kuščević, ministar uprave. 

I Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači paralelu što njezino ministarstvo radi, a prethodnici nisu. Izmjenama zakona od 1. srpnja pravo na dječji doplatak imat će 94 tisuće djece više nego dosad. "Nije 17 godina nitko intervenirao u Zakon o dječjem doplatku, 9 godina nije nitko povisivao rodiljne i roditeljske potpore", kaže Murganić.

Mnoge zakone mijenjao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji tvrdi da je poljoprivrednicima zbog njih bolje. "Za svaku kravu mora biti osiguran iznos do 1.050 kn, za svako uvjetno grlo kad govorimo o svinjama 300 kn. Tko ima 100 krava, preda mlijeka za 150.000 kn. Znači, 105.000 kn mu mora ostati na računu, a sad mu je ostajalo gotovo ništa, jer su mu sve skidale banke", kaže on.

Nacionalni program reformi Vlada će predstaviti na sljedećoj sjednici jer taj dokument do kraja travnja mora biti poslan u Bruxelles.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!