15:20 / 03.05.2019.

Autor: D.M./Hina

Prozivanja da HNB manipulira anketama o uvođenju eura

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Analiza HNB-a je jedina koju smo pronašli, a u kojoj se na temelju krive interpretacije zaključuje da je većina Hrvata za uvođenje eura, što je neviđena manipulacija, poručuju.
Nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku prozvali su u petak HNB i guvernera Borisa Vujčića zbog manipulacije anketama o uvođenju eura u Hrvatskoj te su ustvrdili da, umjesto da se brine za regulaciju financijskog tržišta, bavi PR-om i marketingom.

U posljednje vrijeme Vujčić hodočasti po institucijama i fakultetima i više se bavi PR-om i marketingom nego što se bavi onime za što ga masno plaćaju hrvatski građani, a to je da bude guverner HNB-a i brine se za regulaciju financijskog tržišta, rekao je Škibola na konferenciji za novinare u Saboru. Guverner, ističe Škibola, ne bi trebao na takav neobjektivan i uvelike pristran način propagirati samo jednu tezu.

Po njemu, ankete koje je napravio HNB su skandalozne jer uvelike manipuliraju javnim prostorom, prikazujući u plaćenoj anketi da uvođenje eura podržava 52 posto ispitanika. S druge strane, službene ankete Eurobarometra govore da je 56 posto građana protiv toga da se uvede euro. Međutim, protiv je odluke da se trenutačno krene u proces uvođenja eura, što obuhvaća ulazak u ERM II tečajni mehanizam.

Lovrinović: U anketama nema objektivnosti i transparentnosti

I Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku smatra da u tim anketama nema objektivnosti i transparentnosti. Analiza HNB-a je jedina koju smo pronašli, a u kojoj se na temelju krive interpretacije zaključuje da je većina Hrvata za uvođenje eura, što je neviđena manipulacija, poručio je Lovrinović. HNB je pozvao da se prestane baviti manipulacijama te da odgovori na pitanje zašto je napravio gubitak od 3,8 milijardi kuna, povećao vanjski dug Hrvatske za dvije milijarde eura i zašto ljude zapošljava netransparentno, bez javnog natječaja i pritom izigrava odluke Sabora koji bira viceguvernere, a Vujčić ih svojevoljno preusmjerava na nove pozicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!