19:32 / 03.02.2020.

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/B.A./HRT

Prugom Virovitica-Pitomača vozit će se 100 km/h

-

-

Foto: - / -

U sklopu projekta vrijednog 170 milijuna kuna uredit će se peroni, kolodvori i pružni prijelazi
Trenutačno se u Hrvatskoj u izgradnju i modernizaciju pruga ulaže milijardu i pol eura. Najviše se radi na glavnim željezničkim koridorima koji se mahom financiraju europskim novcem. Regionalne dionice - HŽ infrastruktura financira kreditom uz državno jamstvo. Jedna od njih je i pruga Virovitica - Pitomača.

Učenici, studenti i umirovljenici - najvjerniji su putnici. No i oni priželjkuju vlakove brže od 80 kilometara na sat. Nakon 18 mjeseci, koliko će rekonstrukcija ove pruge trajati, i to će se dogoditi.

- Povećanje na 100 za ovu je regionalnu prugu itekako veliko i vjerujem da će ono donijeti i povećanje u prijevozu putnika, kaže Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

U sklopu projekta vrijednog 170 milijuna kuna uredit će se peroni, kolodvori i pružni prijelazi. Radovi bi na promet  trebali minimalno utjecati.

- Imat ćemo par 36-satnih zatvora s obustavom prometa kada ćemo putnike prevoziti autobusima, sve u skladu s pravilima struke kako bi se osigurala sigurnost putnicima i radnicima, kaže Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture.

Ova je pruga dio regionalnog pravca od Varaždina do Dalja, a nakon nje obnavljat će se još dvije dionice između Virovitice i Koprivnice - ukupno 60-ak kilometara. No to nije sve.

- Do 2030. u željeznice ćemo uložiti oko 3,5 milijardi eura. To uključuje i gradnju nizinske pruge i koridora 10 do Vinkovaca, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Nakon pojačanog ulaganja u cestovni i zračni promet, kažu, sada je došlo vrijeme željeznice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!