Pružateljima socijalnih usluga predstavljene novine u Zakonu o socijalnoj skrbi

14.11.2022.

12:10

Autor: Ruža Ištuk/Vijesti/HRT/R.S.

Cijene smještaja su previsoke

Cijene smještaja su previsoke

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Pružateljima socijalnih usluga za starije osobe na stručnom skupu predstavljene su novine u Zakonu o socijalnoj skrbi. Iz udruge "starKA", koja je organizirala skup naglašavaju da je Zakon jako dobar no postoji prostor za poboljšanje i određene izmjene i dopune. 

 Kako izmjene ocjenjuju u udruzi "starKA", koja je organizirala skup, izvijestila je novinarka HRT-a Ruža Ištuk.

Izmjene Zakona se prije svega tiču cijena smještaja domova za starije osobe, a isto tako i samog prostora, iz udruge poručuju da nedostaje smještaja za starije osobe u Hrvatskoj i da su cijene su previsoke. Naglasili su da je važno povezati sve dionike, sve pružatelje socijalne skrbi za starije u Hrvatskoj kako bi detektirali probleme, razgovarali o njima i brže ih rješavali. 


- Razmjena znanja i iskustva može pokrenuti sustav na bolje, tada će doći do razvoja usluga. Kada pitate što je problem, mi nemamo dovoljno razvijenu mrežu usluga, nemamo smještajnih kapaciteta, mnoge izvaninstitucionalne usluge još nisu dostupne ravnomjerno u svim područjima Hrvatske, rekla je Sabina Angelina Latin, predsjednica udruge "starKA.


Ono što znamo da je veliki problem u Hrvatskoj je da se na domove čeka i godinama, u Zagrebu neki čekaju i do 12 godina kako bi došli do svog smještaja u domu, isto tako liste čekanja su duge. S druge strane veliki su problem starije osobe koje su izložene prevarama raznih ljudi, a mnogo je onih koji ilegalno pružaju usluge smještaja za starije osobe i iako su kazne jako velike problem još uvijek postoji. 

Na skupu je sudjelovao i ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi, Marin Piletić koji je rekao da pruža ruku u suradnji i da čuje sve probleme kako bi ih rješavali i na razini Ministarstva. Ministar je naglasio da su prošle godine komunicirali brojku oko 50 ilegalnih pružatelja smještaja za starije osobe u Hrvatskoj te da je inspekcija na terenu i danas već pričamo o brojci od 20-tak takvih pružatelja.


- Mi vrlo skoro objavljujemo javni poziv kojim želimo kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurati sredstva da nam se osnivači jave i da krenemo u izgradnju novih centara za starije osobe koji će prvenstveno pružati izvaninstitucijske usluge, a onda za one najteže skupine isto tako i usluge smještaja, kazao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!