08:20 / 11.03.2019.

Autor: P.F./T.V./HRT

Prva analiza izbora u Lici: HDZ pobijedio, ali i dobio poruku

-

-

Foto: - / -

U emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog gostovali su politički analitičari Ivan Rimac i Ivica Relković. Komentirali su rezultate izbora u Ličko-senjskoj županiji.
Donosimo prvu analizu rezultata izbora u Ličko-senjskoj županiji. U emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog gostovali su politički analitičari Ivan Rimac i Ivica Relković koji su komentirali rezultate izbora.

- HDZ je pobjednik, oni su dobili najviše, ali to ne znači da će moći komotno vladati u ovoj županiji. Po sadašnjem stanju HDZ ima toliko glasova da mora naći nekog ozbiljnog koalicijskog partnera ako želi preuzeti vlast u županiji, smatra Rimac. Taj ozbiljni koalicijski partner mora biti ili HSP ili da HDZ pokuša sa SDSS-om napraviti minimalnu prednost koja neće biti dovoljna da preglasa moguću koaliciju Darko Milinović - HSP i eventualno Nezavisna lista gospodina Dabe. U tom slučaju bi praktički ta skupina imala više glasova i jedino najave Ante Dabe da želi kvalitetan rad u županiji i na neki način distanciranje od mogućih prvih koalicijskih aranžmana otvara mogućnost da mogla egzistirati manjinska Vlada tj. manjinska većina. I ono što je sigurno - teško je vjerovati da bi se sada zbog ovakvog stanja moglo ići u nove izbore u ovoj županiji, ustvrdio je Rimac.

Dodao je da je HDZ-dobio poruku od birača.

- Poruka ovih izbora za HDZ je nemojmo ulaziti u obračun s našim lokalnim političarima koji nemaju smjer politike koji trenutno vodi cjeloviti HDZ jer bi to ozbiljno moglo narušiti povjerenje glasača i podršku glasača u nekim nacionalnim izborima.

HDZ pobijedio u Lici - Milinović čestitao

Relković je komentirao angažiranost HDZ-ovih članova Vlade, ali i Darka Milinovića kao i izlaznost na izbore.

- Uz sav dolazak Vlade, uz sve što se tamo sručilo na tu županiju izlaznost je bila manja nego na redovnim izborima. Iako je bila homogenizacija i antihomogenizacija između njih i Milinovića oni su zajedno izveli na birališta 2000 birača manje. Na zadnjim izborima dok su bili zajedno izašlo je 14.000 birača, a sada 12.000 birača. Tu se vidi da ni ta homogenizacija više ne može dovesti birače, da je biračima dosta ovakve politike i zapravo je poruka upozoravajuća za HDZ, smatra Relković.

Rimac ističe kako je Ličko-senjska županija poznata po velikom stupnju klijentelizma.

- Upravo ovo razdvajanje Darka Milinovića od HDZ-a stvara kod glasača svojevrsnu nelagodu kome se prikloniti, tko je tu važniji igrač u cijeloj toj mreži klijentelističkih odnosa koji postoje u županiji. I naravno u takvoj situaciji je vrlo teško predvidjeti prije izbora kome se prikloniti i kako ostati ustvari na pozicijama u kojima manje-više dominiraju zapošljavanja u državnom sektoru i gdje je praktički veliki utjecaj politike na politiku zapošljavanja ili politiku radnih odnosa unutar županije. Upravo to je vjerojatno razlog zašto je pala izlaznost, ustvrdio je Rimac. Kaže kako se slaže s Relkovićem da je poruka ovih izbora HDZ-u - nemojmo ulaziti u obračun s našim lokalnim političarima koji nemaju onaj smjer politike koji trenutno vodi cjeloviti HDZ jer bi to moglo ozbiljno narušiti povjerenje glasača i podršku glasača u nekim nacionalnim izborima.

Rimac smatra kako ovi izbori nisu uzdrmali poziciju Andreja Plenkovića unutar HDZ-a, ali sigurno nisu dali poruku da je on apsolutni vladar unutar HDZ-a i da se može olako i jednostavno riješiti neistomišljenika u stranci.

Relković ističe kako se HDZ "debelo založio za ono što zovemo 'lex šerif' upravo da se izbjegnu prečesti izvanredni izbori i 'pad' proračuna". A zanimljivo, jučerašnje je prijevremene izbore uglavnom izazvao HDZ, ustvrdio je.

- I što smo dobili? U Iloku je HDZ pao za 5 posto, ali je izgubio zato što je Nezavisna lista Marine Budimir dobila dvostruko i sada je umjesto na 29  na 52 posto. U Ogulinu je HDZ dobio praktično isti broj glasova. Međutim, ponovno dvostruko više je dobio kandidat SDP-a koji je sada gradonačelnik. Poruka birača je očito sljedeća - ako kažnjavate, ako nekoga rušite, a na vlast bi trebao ponovno doći onaj HDZ koji je tu nekada bio, mi nismo za to, ustvrdio je.

- U samom Davoru također je došlo do podjele unutar samog HDZ-a. HDZ je dobio praktično isti broj glasova, dakle u postotku čak nešto malo manje, ali se pojavila prvi puta Nezavisna lista koja je u prvom izlasku odmah dobila 27 posto glasova, ali je pao HSS-SDP, dodao je.

- Što zapravo pokazuje? Kapacitet HDZ-a se uopće ne povećava. Ili se smanjuje ili stagnira. HDZ je išao u sve desne sredine da potvrdi svoje pobjede i praktično ni jednu nije potvrdio na način da je to pobjeda, zaključio je Relković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!