10:41 / 18.03.2020.

Autor: Hina

Prva oboljela osoba od koronavirusa u Zadarskoj županiji

Foto: Filip Matijević/HRT

Foto: Filip Matijević/HRT

Foto: - / HRT

Riječ je o ženskoj osobi koja je došla iz Zanzibara preko Dubaija. Po povratku s puta, imala je blage simptome bolesti i odgovorno se ponašala.
Koronavirus prvi put pojavio se i u Dalmaciji, a riječ je o djevojci sa zadarskog područja koja se sa sestrom nedavno preko Dubaija vratila iz Zanzibara, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

- Oboljela djevojka bila je savjesna pa je s članovima obitelji bila u samoizolaciji. Imala je blage simptome, grlobolju i temperaturu od 37,2 stupnja. Javila se epidemiologu, kolegica je posumnjala na COVID-19, uputila ju na bris i nalaz je potvrdio prvi slučaj na našem području, rekao je Željko Čulina, ravnatelj zadarske Opće bolnice u kojoj je oboljela hospitalizirana.

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić kazao je kako se djevojka vjerojatno zarazila u Africi, jer nije moguće da je razvila temperaturu nakon četiri sata od posjeta Dubaiju.

- Što se u Africi događa, ne znam. Možda postoji više sumnjivih mjesta kao Italija, ali moramo paziti na sve. Važno je znati da se osoba odgovorno ponašala, odmah je otišla u samoizolaciju, kao i njezini članovi obitelji, istaknuo je Medić.

- Ona je razvila vrlo blage i slabe simptome bolesti s temperaturom 37-2, 37-3. Odmah se javila epidemiologu. Ono što  je važno znati da se ta osoba vrlo savjesno ponašala, ona je putovala s drugom osobom i odmah su išle u samoizolaciju kao i cijela obitelj, dodao je Medić.

Pozvao je građane da, sumnjaju li da bi mogli razviti bolest, ostanu kod kuće i pozovu epidemiološku službu.

- Imamo dobru situaciju, zaustavili smo širenje bolesti u ovom slučaju, poručio je Medić.

Zadarski župan Božidar Longin kazao je da je situacija sve ozbiljnija, ali se sve radi profesionalno i uz praćenje županijskog stožera.

- Mi smo bili korak ispred svih, što je bilo jako dobro. I dalje molim sve građane da ne podliježu panici. Ne treba širiti dezinformacije, svi se moraju malo smiriti. Moramo pozorno pratiti upute epidemiologa i Nacionalnog stožera, poručio je Longin.

Građane je pozvao da ne napuštaju svoje domove bez potrebe, smanje socijalne kontakte, dezinficiraju se kad god je to moguće. Naglasio je da je županijski stožer vrlo dobro obavio sve pripreme, a zdravstveni djelatnici predano rade svoj posao.

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina izvijestio je da su dosad primili 23 dojave o kršenju samoizolacije, a kršenja je bilo devet - šest u  Zadru, po jedna u Murvici i Islamu Latinskom te jedna na području Benkovca.

Stiglo je 15 dojava o kršenju odluke zabrane rada, a osam se odnosi na ugostiteljske objekte u Privlaci i na Ugljanu, jedan frizerski salon i dvije kladionice na Viru, tri ugostiteljska objekta na širem području Zadra i jedan u Benkovcu.

Policija tvrdi da kontrolira situaciju, pogotovo neprijavljene nautičare iz Italije. Provjerava se i ulazak u zadarsku bolnicu - osobe za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom upućuju se u takozvani COVID odjel izvan bolničkog kruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!