Prva post-covid ambulanta u Rijeci

16.12.2020.

09:00

Autor: DJH/HRT/D.D.

default error photo
U KBC-u Rijeka otvoren je post-covid odjel namijenjen bolesnicima kod kojih zaostaju tegobe uslijed ove teške bolesti.
Ponekad pacijenti koji su preboljeli Covid-19 i dalje osjećaju tegobe i posljedice zaraze. Budući da je takvih bolesnika sve više, u Rijeci je otvoren poseban post-covid odjel.

Riječka ekipa HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska zaputila se u KBC Rijeka gdje je novinarka Ivana Perić više o samom odjelu i post-covid sindromu pitala Ljiljanu Bulat Kardum, doktoricu medicine.

➡️ Čakovec: Otvoren COVID centar za palijativnu skrb
➡️ Lukšić za Dnevnik HTV-a: Imamo veliki priljev bolesnika, ali smo korak ispred virusa
➡️ Ivić: Gužve na rivama prelijevaju se u gužve u bolnicama

Kako ističu u Zavodu za pulmologiju KBC-a Rijeka, suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha, mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu.

Za takve pacijente u bolnici je organiziran rad pulmološke post-covid ambulante čiji liječnici, ako utvrde i druge komplikacije, traže konzilijarna mišljenja kolega drugih specijalnosti.

- Takve bolesnike su liječnici poslali na pulmološki odjel gdje smo primijetili da postoji značajan broj takvih pacijenata i potreba da se organizira takva ambulanta, obzirom da se pokazalo da se radi o dosta zahtjevnim bolesnicima koji zahtijevaju ozbiljan pristup, obradu i praćenje, objašnjava Ljiljana Bulat Kardum, dr. med. za emisiju Dobro jutro Hrvatska. Post-covid sindrom stanje je s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli covid-19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice otvorivši put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

U predstojećem razdoblju moguć je intenzivan porast takvih bolesnika koji će se u bolnice javljati s naknadnim komplikacijama.

Sve više preboljelih ima vrlo ozbiljne posljedice i komplikacije bolesti Prema sadašnjim procjenama oko 16 posto bolesnika s dijagnozom Covid-19 razvija upale pluća, a kod pacijenata koji se liječe u intenzivnim jedinicama trećinu bolesnika očekuju posljedice i kad prebole bolest.

Najrizičniji bolesnici za razvoj post-covid komplikacija su oni liječeni u intenzivnim jedinicama uz pomoć mehaničke ventilacije, pacijenti koji su liječeni visokim protokom kisika, zatim pacijenti koji se s bolničkih odjela otpuštaju s koncentratorima kisika, a isto tako pacijenti koji se otpuštaju s ozbiljnijim tegobama, dodaje Bulat Kardum.

Covid-19 primarno je respiratorna bolest, no zbog zahvaćenosti pluća može doći do sekundarnog oštećenja drugih organskih sustava pa tako i srčano-žilnog sustava koji je funkcionalno povezan s plućima i opterećuje srce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!