11:26 / 16.10.2020.

Autor: P.F./Hina

Prva pravomoćna presuda o ništetnosti ugovora u CHF

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti. Novom tužbom zatražit će ostatak.
Udruga Franak izvijestila je da je varaždinski Županijski sud odbio žalbu Addiko banke i potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da su ništetna dva ugovora o kreditu u švicarskim francima.

-
Županijski sud u Varaždinu je, prema javno objavljenim podacima, presudom Gž-115/2020 odbio 17. rujna 2020. žalbu Addiko banke te je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništetna dva ugovora o kreditu u valuti CHF, izvijestila je udruga.

Osim utvrđene ništetnosti, sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata. Naime, tužitelj nije tražio kompletan novčani iznos koji ima pravo dobiti na temelju ništetnosti ugovora jer je tako izbjegao potencijalne velike troškove pa će novom tužbom zatražiti ostatak novca koji mu Addiko banka mora platiti na temelju apsolutne ništetnosti cijelog ugovora, navode u priopćenju.Podsjećaju da je prema presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu ništetan glavni predmet ugovora, a to je valuta kredita u švicarskim francima, a ništetna je i cijena kredita, odnosno kamatna stopa koja se mijenjala samovoljnom odlukom banke.

Ugovor je sagledan kao cjelina te su ta dva bitna sastojka ugovora u kombinaciji s anuitetnom otplatom kredita uzrokovala znatnu neravnotežu prava i obveza, sve na štetu tužitelja, ističe Franak.  Dodaju da će detalje ove važne presude Županijskog suda objaviti u idućnim danima čim je tužitelj zaprimi s varaždinskog suda koji ju je otpremio 30. rujna 2020.

Odvjetnik i stručni suradnik Udruge Franak Srđan Kalebota kaže, ova je pravomoćna presuda iznimno važna. Sud je utvrdio da je u samom ugovoru ništetna sama valuta koja je ugovorena, da je ništetna kamata koja je bila cijena kredita te je utvrdio i cijeli niz daljnjih odredbi u ugovoru kao ništetnim, kao naknada za uzimanje kredita, pa naknada za ispatu kredita, napominje. Za ostale klijente, kaže Kalebota, to je putokaz da se pozivaju na ovu sudsku praksu u tužbama za ništetnost.

U Udruzi banaka pozivaju dužnike da se dogovore s bankama te smatraju da su konverzijom bili izjednačeni s ostalim dužnicima u eurima. Oni su izjednačeni i ne bi trebali imati interesa tužiti banke, poručuje Zdenko Adrović. Ostali, koji nisu iskoristili konverziju imaju pravo sjesti i razgovarati s bankom i naći vansudsko rješenje, dodaje.

Sudski sporovi traju dugo, sudovi su već sada preplavljeni tužbama, a većina dužnika još nije ni tužila banke. Mnoge obeshrabruje neizvjestan ishod presuda, ali neki i čekaju Europski sud i njegovo mišljenje o konverziji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!