12:40 / 24.07.2020.

Autor: I.Z./HRT

Prva sjednica nove Vlade

Foto: arhiva, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: arhiva, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja

Foto: - / -

Na početku prve sjednice nove Vlade premijer Andrej Plenković čestitao je svim novim ministrima i zaželio im je dobar rad.
Premijer Andrej Plenković na početku prve sjednice nove Vlade čestitao je svim novim ministrima i zaželio im dobar rad. Zahvalio je svim partnerima parlamentarne većine na suradnji proteklih dana i izradi programa Vlade

Od ministra zdravstva Vilija Beroša, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac očekuje da tijesno surađuju sljedećih dana.

- Očekujem da budu u tijesnoj suradnji sljedećih dana da obavimo konzultacije kako bismo kombinirali ono što radimo u zemlji s našim ambcijama da održimo što je moguće bolju turističku sezonu i komunikaciju s brojnim drugim državama koje prate epidemiološku sliku u svim ostalim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, naglasio je Plenković.

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje:


Beroš ispravio Capaka: 81 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade kazao je da je zaražena 81 osoba u posljednja 24 sata, a ne 84 kako je rekao Krunoslav Capak. Dodao je da je Ivankovo i dalje žarište.

- U proteklih tjedan dana u tri navrata imali smo troznamenkasti broj zaraženih. Trenutačno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku. Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, rekao je Beroš.

Čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović kazao je kako je Stožer donio jednu Odluku na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske o uvođenju mjere koja je na snazi do 4. kolovoza, a odnosi se na vjenčanja u krugu obitelji.

Božinović je kazao da što se tiče djelovanja Stožera, intenzivirali su mjere kontrole nad lokalnim stožerima.

- Izvršena su 2.156 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i otvorenih prostora. S privatnim okupljanjima izvršeno je preko 7000 nadzora, a nepravilnosti smo utvrdili u tri posto, poručio je  Božinović i dodao da raste broj prijava preko EnterCroatia aplikacije.

60 posto troškova obnove Zagreba financirat će Vlada

Premijer je kazao da Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije treba osigurati temeljne principe obnove po svim pravilima struke, a da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost grada Zagreba.

- Konzultirali smo sve zainteresirane dionike, građevinare, arhitekte, konzervatore, komore, građane. Ovaj zakon odnosi se na vrlo širok krug ljudi i dugoročan je. Želimo što širi konsenzus i s oporbom i drugim dionicima. Išlo bi prema modelu da 60% financira vlada, 20% jedinice lokalne samouprave i 20% vlasnici. Formirat ćemo i fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu. Tamo će građani moći dobiti sve bitne informacije, dodao je Plenković. Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat predstavio je Zakon. Kazao je da će obnova biti veliki financijski izazov, ali će najveći dio troškova podnijeti država. Izradit će se detaljan program mjera koji će detaljno odrediti aktivnosti i dinamiku obnove ovisno o izvorima financiranja.

Kada je riječ o zgradama javne namjene, Horvat je najavio da će se njihova obnova u potpunosti financirati sredstvima osnivača.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodala je kako će se u obnovi voditi računa da se primjene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost fonda Zagreba i očuvale kulturno povijesne vrijednosti. Dodala je da je pred nama dugotrajna obnova, ali da imamo stručnjake koji će to moći napraviti
Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić izrazio je nadu da će obnova pridonijeti i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stavio je Zakon na glasanje te je isti jednoglasno usvojen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!