15:46 / 16.07.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik 2/B.A./HRT/Hina

Prva sjednica novog Sabora u srijedu, povjerenje Vladi u četvrtak

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovaj postizborni proces mogao bi u konačnici biti jedan od najbržih dosad.
Predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao je 1. sjednicu Hrvatskog sabora u srijedu, 22. srpnja u 10 sati u saborskoj zgradi na Trgu svetog Marka.

Plenković dobio mandat, bit će 16 ministarstava

Predsjednikom Sabora ostaje Gordan Jandroković, zastupnici će prisegnuti, bit će izabrani potpredsjednici i odredit će se sastav radnih tijela i odbora. Istoga dana zastupnicima bi trebala biti predstavljena nova Vlada, odnosno program njezina rada, o čemu će se oni očitovati najvjerojatnije idućega dana - u četvrtak 23. srpnja, kada bi moglo biti provedeno i glasovanje o povjerenju Vladi.A to bi bilo samo 18 dana od provedenih izbora, što znači da bi ovaj postizborni proces mogao u konačnici biti jedan od najbržih dosad. No prije svega toga, u utorak će se održati posljednja sjednica još uvijek aktualne Vlade, na kojoj će biti usvojene posljednje njezine odluke uoči stupanja na političku scenu nove Vlade Andreja Plenkovića.

Predsjednikovu Odluku s popratnim pozivom zastupnicima je u četvrtak uputio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Čestitao im je na izboru, te zaželio puno uspjeha u radu 10. saborskog saziva od stjecanja neovisnosti.

Zastupnike je izvijestio o dnevnom redu koji će im biti predložen na 1. sjednici, nakon što se izabere predsjednik Sabora, a sam Sabor tim činom konstituira. Za predsjednika će ponovno, po drugi put, biti izabran Jandroković.

Prema tom dnevnom redu, Sabor treba izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), radno tijelo koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima, nakon čega će zastupnici prisegnuti.

Izbor potpredsjednika i četiriju odbora 

Na dnevnom je redu i izbor potpredsjednika Sabora, četiriju odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje i za izbor i imenovanja, te prijedlog da se razriješi i imenuje zamjenik tajnika Sabora i tajnik plenarne sjednice.

Predsjednik Sabora upućuje zastupnike koji namjeravaju dati ostavku ili staviti mandat u mirovanje da ga o tome moraju obavijestiti 24 sata prije početka konstituirajuće sjednice, pisanim putem, najkasnije do 21. srpnja do 10 sati.

Na konstituirajućoj sjednici umjesto tih zastupnika nazočni su njihovi zamjenici sukladno zakonskim odredbama, napominje Jandroković.

Zastupnike je pozvao da se pri ulasku u Sabor pridržavaju općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Maske i dezinficijens

Maske za lice i dezinfekcijsko sredstvo bit će Vam na raspolaganju na ulazu u Hrvatski sabor i ispred Sabornice, uputio je zastupnike predsjednik Sabora.

Zastupnicima je dostavljen i evidencijski listić o nazočnosti na 1. sjednici koji predaju prije ulaska u Sabornicu. Po dolasku u Sabor dobit će Ustav RH, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike.

Odluka predsjednika Republike i poziv predsjednika Sabora zastupnicima objavljeni su na saborskoj mrežnoj stranici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!