12:47 / 10.03.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik/HRT

Ani Strize su u Splitu transplantirane krvotvorne matične stanice

Ani Strize su u Splitu transpantirane krvotvorne matične stanice

Ani Strize su u Splitu transpantirane krvotvorne matične stanice

Foto: Dnevnik / HRT

Šezdesetdvogodišnja Ana Strize boluje od multiplimieloma, bolesti koštane srži. Prva je pacijentica kojoj je u splitskom KBC-u uspješno obavljena transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Sretna je, zahvalna za novu priliku i poručuje: "Ne pet, nego desetka. Svi su bili uz mene, stalno!" . 

Pacijentica se uspješno se oporavlja, a plan je godišnje obaviti do 15 takvih transplantacija. Ovaj se postupak u Zagrebu provodi od 1983. godine u tri bolnice, a u Splitu su se za to pripremali gotovo 13 godina.

- Veliki uspjeh, prvi put napravljena takva transplantacija izvan Zagreba u nekom drugom centru, veliki uspjeh splitske i hrvatske medicine, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split. Zahvalio je svima koji su pomagali u tome, hematolozima, transfuziolozima, laboranatima, mikrobiolozima, tehničkoj službi, Udruzi leukemija i limfomi, kao i KBC- u Zagreb koji ih podržava cijelo vrijeme.

- Naša pacijentica je danas 16. dan, dobro se oporavlja, nije još sasvim kako bismo htjeli. Mislili smo je danas otpustiti, ali pričekat ćemo još koji dan. Planiramo da ovaj postupak postane standard liječenja u našoj bolnici kao što je to u Zagrebu i u svijetu, rekao je Dominik Lozić, voditelj Odjela za hematologiju KBC-a Split.

Dominik Lozić rekao je da je transplantacija kod hematoloških bolesnika samo dio liječenja. Prvo se klasičnom kemoterapijom bolest stavi pod kontrolu, potom se uzima dio krvi u kojoj se nalaze krvotvorne matične stanice koje se lijekovima potjeraju u krv da liječnicima budu dostupne, a zatim se bolesnik priključi na aparat sličan onome za hemodijalizu.

- Tijekom nekoliko sati se prikupi dio krvi u kojoj se nalaze matične stanice. Kada ih prikupimo dovoljan broj, pacijentu nakon tri do četiri tjedna dajemo jaku kemoterapiju koja uništi sve preostale zloćudne stanice, ali i sve stanice koštane srži. Pacijent tada nema svojih stanica, pa mu idući dan vratimo njegove zamrznute stanice natrag i čekamo da se oporavi, što traje dva do tri tjedna, objasnio je Lozić.

U KBC-u Split planiraju da će takvih postupaka godišnje imati deset do petnaest. Sljedeću pacijenticu očekuju idućeg tjedna.

Predsjednica Udruge leukemija i limfomi Amara Trgo istaknula je da je njezina udruga u raznim humanitarnim akcijama prikupila tri milijuna kuna, što je usmjereno u kupnju aparata, edukaciju medicinskog osoblja i stvaranje uvjeta za obavljanje transplantacije.

- Današnjim bolesnicima i onima koji će se sutra suočiti s tim bolestima želim da metoda transplantacije matičnih stanica bude put ka uspješnom ozdravljenju, poručila je Trgo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!