18:22 / 26.12.2020.

Autor: P.F./HRT

Prva u Hrvatskoj protiv COVID-19 cijepit će se korisnica doma

-

-

Foto: - / -

Sutra u 10 sati u Domu za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu protiv COVID-19 cijepit će se korisnica doma – prva osoba u Hrvatskoj.
Sutra, u nedjelju 27. prosinca, u 10 sati u Domu za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu protiv COVID-19 cijepit će se korisnica doma – prva osoba u Hrvatskoj.

➡️ U Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa
➡️ Plenković: Cilj je cijepiti 70 posto građana, počinjemo u nedjelju 
➡️ 
Sve o koronavirusu 

Cijepljenju će, uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sa suradnicima, nazočiti i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Potom će predsjednik Vlade, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i dr. Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Predviđene su i izjave za medije.

Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s dr. Ivicom Lukšićem, u 13 posjetit će KB Dubrava, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Predviđene su i izjave za medije ministra Beroša.

Tijekom dana cijepit će se najugroženije skupine te zdravstveni djelatnici i u drugim županijama, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog toga što će cjepivo stići tek predvečer. Tamo će se cijepljenje obaviti u ponedjeljak.

Cijepljenje će se u nedjelju također provesti i po pojedinim ustanovama diljem Hrvatske.

Kako su naveli iz Vladine Službe za odnose s javnošću, cijepljenje će se sutra provesti u Domu za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje, u  Zagrebačkoj  županiji; u Općoj bolnici Zabok (Krapinsko-zagorska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Sisak (Sisačko-moslavačka županija); Obiteljskom Domu za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac  (Karlovačka županija); Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin  i Općoj bolnici Varaždin (Varaždinska županija);  Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija); Domu umirovljenika Vita Nova Bjelovar i bjelovarskoj Općoj bolnici (Bjelovarsko-bilogorska županija);  Domu za starije osobe Kantrida, Rijeka (Primorsko-goranska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Otočcu (Ličko-senjska županija); virovitičkoj Općoj bolnici (Virovitičko-podravska županija).

Cijepljenje se se u nedjelju također provesti u Općoj bolnici Požega i požeškom Domu za starije i nemoćne osobe (Požeško-slavonska županija);  Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod (Brodsko-posavska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi (Zadarska županija); osječkom Dom za starije i nemoćne osobe i KBC-u Osijek (Osječko-baranjska županija); Općoj bolnici Šibenik (Šibensko-kninska županija); Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci (Vukovarsko-srijemska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Split - Zenta i KBC Split (Splitsko-dalmatinska županija); Općoj bolnici Pula (Istarska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu (Međimurska županija. 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak.

Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u iduća tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, najavljeno je u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Podsjećamo, nakon što je danas u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca 2020. počinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama. U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije održavati "Europski dani cijepljenja"', kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se završi pandemija. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!