Privatna druženja u Istri razbuktala epidemiju, zaražene cijele obitelji

09.12.2021.

19:19

Autor: Ivana Nežić/D.M./Dnevnik/HRT

Jasna Valić, epidemiologinja iz bolnice u Puli

Jasna Valić, epidemiologinja iz bolnice u Puli

Foto: Dnevnik / HRT

U Istri je zabilježeno najviše novozaraženih od početka epidemije - 225, što znači da će se pritisak na pulsku bolnicu, u kojoj su od jučer zabranjeni i posjeti, nastaviti i idućih dana. Iz pulske Opće bolnice u međuvremenu su priopćili da u idućih 10-ak dana obustavljaju posjete hospitaliziranim pacijentima.

- Četvrti val u Istri je donio stabilno visoke brojke i već par tjedana borimo s tim. Većina novozaraženih, oko 30 posto su djeca. Zahvaćeni su dječji kolektivi, čitava Istra, a Pula kao najveći grad - najviše, kazala je u Dnevniku HTV-a Jasna Valić, epidemiologinja iz bolnice u Puli.

Naglasila je da na događajima koji se održavaju pod epidemiološkim mjerama - nema žarišta, nego je riječ o privatnim okupljanjima, druženjima i obiteljima. Imamo cijele obitelji zaražene jer teško je u tim uvjetima provoditi epidemiološke mjere, dodala je. 

Pritisak na bolnički sustav je velik 

Nažalost, naglasila je kako su i u bolničkom sustavu brojevi "stabilno visoki" - u prosjeku dnevno imaju 60 - 70 pacijenata na COVID odjelu, a gotovo svaki dan umre jedna ili više osoba, što su pokušali spriječiti cijepljenjem i protuepidemijskim mjerama.

- S obzirom na opetovano registrirani COVID-19 pozitivitet u već hospitaliziranih pacijenata na ne-COVID odjelima, i u kontekstu epidemije u općoj populaciji, te uz proboje na bolničke odjele za koje su najvjerojatnije podrijetlo posjeti u bolnicu, jer su zaposlenici u inicijalnim brisovima SARS-CoV-2 negativni, kao i zbog pojave omikron-varijante, uz paralelnu gripu - u idućih desetak dana obustavljaju se posjeti hospitaliziranim pacijentima, priopćili su iz pulske bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!