Prve dame u posjetu OŠ Matija Gubec, bile na satu vjeronauka

08.09.2022.

Zadnja izmjena 13:54

Autor: HRT

Prve dame Hrvatske i Turske, Sanja Musić Milanović i Emina Erdogan u OŠ Matija Gubec

Prve dame Hrvatske i Turske, Sanja Musić Milanović i Emina Erdogan u OŠ Matija Gubec

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U sklopu službenog posjeta Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Republici Hrvatskoj u Zagrebu je i supruga turskog predsjednika gospođa Emina Erdoğan. Ona je zajedno sa suprugom predsjednika Republike Zorana Milanovića, Sanjom Musić Milanović, posjetila Osnovnu školu Matije Gupca u Zagrebu, gdje su prisutvovale na zajedničkom školskom satu islamskog i rimokatoličkog vjeronauka.

Do posjeta pod visokim sigurnosnim mjerama došlo je u sklopu službenog posjeta predsjednika Turske Recepa Erdogana Hrvatskoj.

Supruge predsjednika dočekala je ravnateljica škole Ljiljana Klinger, a prilikom posjeta obišle su školske učinioce i igralište te su prisustvovale zajedničkom satu islamskog i rimokatoličkog vjeronauka. Službenih izjava za medije nije bilo.

Na zajedničkom satu vjeronauka učenici su izvodili pjesmice s koreografijom, održali radionicu na temu stvaranja svijeta te čitali ulomke iz Biblije i Kurana, istaknula je vjeroučiteljica islamskog vjeronauka Melisa Arslani.

- Prva dama Turske bila je vrlo zadovoljna. Htjela nam je kazati da smo svi mi jedno, vjerujemo u jednog Boga, ali na različit način, no mi smo je preduhitrili, izjavila je nakon sata.

- Za vrijeme školskog odmora učenici su slušali tradicionalnu tursku glazbu, dok su se na meniju školske kuhinje našla turska jela kako bi se što bolje upoznali s turskom kulturom, rekla je ravnateljica Klinger

- 'Mi smo jedina škola u Hrvatskoj koja ima 'halal' certifikat, čime šaljemo snažnu poruku da smo država, grad i škola koja uvažava različitosti, što ne umanjuje izgradnju našeg nacionalnog identiteta, dodala je.

Pojam 'halal' na arapskom znači 'dozvoljeno' odnosno 'legalno', a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije.

- 'Osim zdrave prehrane koju pripremamo u sklopu programa 'Živjeti zdravo', također pripremamo vegetarijanska i veganska jela. Naša škola dugi niz godina provodi islamski vjeronauk, tako da bi i to mogao biti jedan od poticaja zašto smo baš mi izabrani za domaćine današnjeg susreta', istaknula je Klinger.

Ravnateljica je dodala da su djelatnici škole morali usvojiti brojne sigurnosne mjere, no najveći dio posla glede organizacije napravljen je uoči prvog dana nove školske godine.

Nositeljica projekta je prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović. Cilj projekta je naučiti građane kako se pravilno hraniti, ali i naučiti ih o važnosti tjelesne aktivnosti, radi prevencije debljine. Budući da OŠ Matije Gupca u Zagrebu prednjači u vezi s projektom "Živjeti zdravo", prve dame su je i odlučile posjetiti.

Posjet je trajao oko sat vremena, a nakon toga su se Sanja Musić Milanović i Emina Erdoğan priključile predsjednicima u daljnjem programu službenog posjeta. Tijekom posjeta učenici su prvim damama otpjevali pjesmu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!