Prve nagodbe u slučaju protiv suca i suradnika zbog fiktivnih stečajeva

05.05.2023.

10:48

Autor: Hina/HRT/T.S.

Patrik Kovačić, sin sudca Mihaela Kovačića

Patrik Kovačić, sin sudca Mihaela Kovačića

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Nakon priznanja krivnje i nagodbe s tužiteljstvom, na rad za opće dobro osuđeni su sin bivšeg stečajnog suca Mihaela Kovačića i suprug voditeljice sudske pisarnice, optuženi da su pod Kovačićevim vodstvom izvlačili novac iz niza stečajnih postupaka.

Patrik Kovačić priznao je da je otvarao račune na kojima je pohranjivan novac iz stečajeva pa je osuđen na devet mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Izrečena mu je i novčana kazna od 8435 eura.
 

Krivnju je priznao i Andrija Mažić, suprug dugogodišnje suradnice suca Kovačića, Aleksandre Mažić, voditeljice pisarnice na Trgovačkom sudu. Osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro uz novčanu kaznu od tisuću eura.

Uskok tereti Kovačića, Mažić, stečajne upravitelje Branka i Ivu Petanjek te još devetero osumnjičenika za malverzacije kojima su oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna.

Među osumnjičenicima su i Kovačićeva supruga Ivanka, brat Jurica, sestrin partner Krunoslav Haramustek, nećak sučeve supruge Ivan Prpić. Uz supruga upraviteljice sudske pisarnice optuženi su i njezina majka Branka Rajković i brat Nenad Rajković.

Uskok je precizirao da je Kovačić, od svibnja 2009. do veljače 2021. kao predsjednik i sudac Trgovačkog suda u Sisku, a potom i kao sudac zagrebačkog Trgovačkog suda, zajedno sa stečajnim upraviteljima Petanjek i deset drugih okrivljenika koristio svoje ovlaštenje da odobrava isplatu novca vjerovnicima.

Pritom je Kovačić u stečajnim postupcima u kojima je bio zadužen, uz pomoć Aleksandre Mažić, sačinjavao zaključke i naloge kojima se računovodstvu trgovačkog suda odnosno javnim bilježnicima nalaže isplata novca stečajnih dužnika, prijenos novca stečajnih dužnika s računa sudskog ili javnobilježničkih depozita na njegove privatne račune kao i na račune ostalih okrivljenika, ali i na račune s njima povezanih osoba i tvrtki uz korištenje lažnih identiteta.

Nezakonito zaradili najmanje 20 milijuna kuna

Također se sumnja da su otac i kćer Petanjek kao stečajni upravitelji u većem broju stečajnih postupaka koristili svoja ovlaštenja raspolaganja novcem na bankovnim računima stečajnih dužnika, međutim ne radi isplate stvarnih vjerovnika i pokrivanja troškova stečajnog postupka, već su taj novac doznačavali na račune javnobilježničkih depozita "radi daljnje razdiobe u zajedničku protupravnu korist". U nekoliko slučajeva su taj novac uplaćivali i na privatne račune okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki.

Na taj način su 'zaradili' najmanje 20 milijuna kuna, dok su stečajni dužnici oštećeni za barem 22,5 milijuna kuna, precizirao je Uskok.

Tužiteljstvo sumnja da je na Kovačićev račun isplaćeno najmanje 1,35 milijuna kuna, dok je u korist preostalih okrivljenika i s njima povezanih osoba i tvrtki isplaćeno najmanje 18,9 milijuna kuna.

Uskok je istaknuo da je od tog iznosa preko 10 milijuna kuna isplaćeno u korist sedam društava koja su osnovana, preuzeta ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novca nezakonito isplaćenog na štetu imovine stečajnih dužnika. Taj novac, dodalo je tužiteljstvo, okrivljenici su ulagali u kupnju nekretnina koje su potom prenosili u korist povezanih pravnih osoba, a kupovali su i vozila te vrijednosnice.
   

Među oštećenima su ukupno 23 tvrtke u stečaju, šest dioničkih društava i 17 društava s ograničenom odgovornošću, a među ostalima riječ je o tvrtkama Željezara Sisak, Kutina-Kristal, Brodoremont, Proizvodnja-Regeneracija, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja i Slavijatrans.

U svojoj obrani Kovačić je priznao sve što mu se stavlja na teret pa se očekuje da će u ovom slučaju biti još nagodbenih presuda i prije početka formalnog suđenja. Nekoliko dana prije uhićenja u veljači 2021. Kovačić je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) tražio da ga razriješi dužnosti pa nije sudac od travnja 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!