12:13 / 18.07.2019.

Autor: HRT

Prve izjave budućih ministara

-

-

Foto: - / -

Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ću odgovorno obavljati svoj posao i da će se rezultati Ministarstva vidjeti u kratkom roku, rekao je Josip Aladrović.
Nove ministre u petak će potvrditi Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici.

-
Pavić: Novi ministri dobit će povjerenje stranačkih kolega i koalicijskih partnera
- Plenković: Rekonstrukcija Vlade dobro je osvježenje 

Kandidat za novog ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u svojem je prvom istupu uoči sastanka u Vladi s premijerom Andrejom Plenkovićem najavio da će socijalne partnere, sindikate i poslodavce pozvati na socijalni dijalog i obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

- Želim na početku napomenuti da ćemo socijalne partnere pozvati na dijalog i obnovu GSV-a i da ćemo zasigurno raditi na tome da socijalnim dijalogom rješavamo probleme - izjavio je Aladrović, koji smatra i kako je većina stvari u resoru rada i mirovinskog sustava za vrijeme ministra Marka Pavića dobro odrađena.

Nije se želio očitovati o referendumu o mirovinskoj reformi, za koji su sindikati prikupili više od 700.000 potpisa.

- S obzirom na broj potpisa i sve prethodne radnje rekao bih da je to demokratska volja naroda. Ubuduće ćemo nastojati anticipirati i pokrenuti socijalni dijalog - kazao je.

Smatra da treba pustiti da Vlada i Ministarstvo uprave odrade svoj dio posla, da se vidi je li dovoljno glasova za referendum te i da Ustavni sud treba utvrditi je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

- Ne bih želio tumačiti nešto što će tumačiti Ustavni sud, s obzirom na to da smo mirovinskom reformom postigli ciljeve koje smo htjeli, a to je dugoročna održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina.

Aladrović je rekao i da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa protiv njega vodi postupak zbog manjeg previda te da će prihvatiti svaku odluku. Riječ je o tome da nije naveo osobni automobil u imovinskog kartici.

Rekao je i da se u HDZ učlanio sa 16-17 godina te je zahvalio premijeru Plenkoviću što mu je iskazao čast i povjerenje da bude ministar.


Vučković: Nastavljamo dosadašnju politiku u Ministarstvu poljoprivrede, ali ćemo je i nadograditi

Marija Vučković, kandidatkinja za novu ministricu poljoprivrede, izjavila je novinarima ispred zgrade Vlade da joj je doista velika čast, priznanje i odgovornost što je predložena za članicu Vlade.

- Osobita mi je čast biti članom ove Vlade koja je napravila niz reformi u pogledu makroekonomije te iskorištavanja europskih i strukturnih fondova. Zahvalna sam na toj časti i odgovornosti i svemu što sam imala prilike raditi, nastavit ćemo kako smo i počeli u Ministarstvu poljoprivrede. Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama. Provest ćemo digitalizaciju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala. I dalje ćemo raditi s ribarima na poboljšanju njihova položaja i izraditi odgovarajući strateški plan za novo programsko razdoblje, rekla je Vučković.

Odgovarajući na pitanje hoće li imati dovoljno vremena za sve to, rekla je da nekomu nisu dovoljne četiri godine, a nekomu je dovoljno i šest mjeseci. Kazala je da se nastavlja dosadašnja politika ministra Tolušića te da vjeruje da će se uspjeti i nadograditi.


Malenica želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana

Ivan Malenica prihvatio je novu poziciju jer mu je to izazov u karijeri i želi nešto napraviti na području javne uprave. Do sada se bavio javnom upravom u njezinu znanstvenom dijelu, smatra da to može primijeniti i u praksi. Želio bih demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana, kaže.

- Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni javnom upravom, ljudima koji ondje rade i njihovim učinkom i radom - izjavio je Malenica.

Upitan hoće li biti smanjene ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odgovorio je: "Vidjet ćemo."Mario Banožić: Odnos prema državnoj imovini nije na ponos

Kandidat za ministra državne imovine Mario Banožić izjavio je uoči sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem da država treba imati kontrolu nad tvrtkama koje je čine konkurentnom.

- Treba li država imati pet-šest strateških tvrtki, a sve ostalo treba ići na tržište, ne znam do onog trena dok ne vidim. Prema mojem mišljenju, država treba imati kontrolu nad onim tvrtkama koje državu čine konkurentnom - rekao je i dodao da postoji popis tvrtki koje su državi od strateškog interesa, ali nije želio otkriti koje su to.

Za svog prethodnika na ministarskoj dužnosti Gorana Marića rekao je kako je napravio velik iskorak vezano za pitanje državne imovine, pogotovo onog dijela gdje je bilo upitno vlasništvo, korištenje i sama evidencija popisa imovine, što će omogućiti provedbu strateškog plana.

Što se tiče stajališta o tome treba li država rasprodati sve stanove, garaže i poslovne prostore koje ima u vlasništvu, Banožić smatra kako dio stanova mora ostati u nekakvom obliku socijalne kategorije.Gordan Grlić Radman: Najveći izazov sada je predsjedanje europskim vijećem

I Gordan Grlić Radman novinarima je rekao kako mu je čast što mu je ponuđena ministarska uloga.

Najprije će s bivšom ministricom Pejčinović Burić razgovarati i vidjeti što se sve postiglo u Ministarstvu.

- Nastavit ćemo ondje gdje smo stali. Nama je najveći izazov predsjedanje Europskim vijećem. Veliki sam optimist, volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu, diplomacija je jedna plemenita disciplina, a naši su ciljevi plemeniti - rekao je.

Na pitanje kako ga je Plenković uvjerio da treba prihvatiti ministarsku funkciju, rekao je da su kolege iz vanjskih poslova, da se znaju i radili su zajedno.

- Velika mi je čast ako je premijer uvjeren da ja to mogu, da imam radni kapacitet, intelektualni potencijal i iskustvo, naglasio je.

Upitan je li ga prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zvao da se vrati u Hrvatsku, odgovorio je pozitivno.

- Ja sam bio predsjednik hrvatske kulturne zajednice do 1989. i tada sam predsjedniku Tuđmanu zajedno sa svojim prijateljima 21. travnja 1989. organizirao predavanje. Nama je on bio čovjek s vizijom, u njemu smo vidjeli čovjeka koji može napraviti, dosanjati taj san, o kojem uvijek govorimo jer mi smo uvijek čeznuli za slobodnom državom, ja nikada nisam radio u bivšem sustavu - ispričao je.

Hrvatski sabor u petak bi na izvanrednoj sjednici trebao izglasovati sedam novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi.

Svakoga od novih članova predstavit će premijer Plenković, no u raspravama vjerojatno neće sudjelovati zbog velikog broja odbora koji zasjedaju.

U 17 sati trebalo bi početi izglasavanje novih ministara na plenarnoj sjednici, a oporba bi svoje kritike i nezadovoljstva mogla demonstrirati traženjem stanki, pa se očekuje da bi se i glasovanje moglo oduljiti.

Odmah nakon izglasavanja novi ministri i potpredsjednici Vlade trebali bi položiti prisegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!