21:22 / 13.11.2020.

Autor: Ana Zadro/T.V./Dnevnik/HRT

Prve odluke Fonda za obnovu

-

-

Foto: - / -

Radovi će se obavljati prema redoslijedu pristizanja prijava. Svjesni su u Fondu mnogih teškoća, prije svega u suvlasničkim odnosima.
Fond za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije inzistirat će na potpunoj transparentnosti u postupku obnove. Stoga je i privremeni ravnatelj Fonda Damir Vanđelić otkrio detalje svoje imovinske kartice. Što se obnove tiče, prvi konkretni građevinski radovi mogli bi početi naljeto.

➡️
Stanovnici Markuševca i Čučerja očajni, Horvat poručuje - obnova kreće
➡️ Horvat: EU novac za obnovu od potresa oko 1. prosinca
➡️ Potpisan Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa
➡️ "Obnovom se ne smije izgubiti duh centra grada" 
➡️
Plenković: Vanđelić na čelu Fonda za obnovu 

Pred onima koji su zakon čekali - stroga je procedura u podnošenju zahtjeva.

- Zahtjev treba sadržavati dokumentaciju o oštećenju. Stanari ako nisu dovoljno sami stručni neka uzmu projektanta koji će im pomoći snimiti oštećenja, napraviti elaborat oštećenja i pokrenuti zahtjev prema Ministarstvu, objašnjava Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Radovi će se obavljati prema redoslijedu pristizanja prijava. Svjesni su u Fondu mnogih teškoća, prije svega u suvlasničkim odnosima.

- Recimo da svi stanari u nekoj zgradi s 10 stanova zaključe da idu u obnovu, ali neki od njih ovaj tren nemaju financija za to. I njih dvoje od 10 kažu - mi nemamo. Nije problem, Fond će to isfinancirati, i stavit će zalog na njihov posebni dio nekretnine, a oni će to platiti naknadno, dodaje Vanđelić. 

Troškovi obnove nekima će biti nepodnošljivi, a zbog sentimentalnosti prema nekretnini, teško će ih se uvjeriti da je jedino što mogu - iseliti se.

- To je meni razumljivo emocionalno, ali život ne čine samo emocije, život čine i racionalne odluke, kada moramo se uozbiljiti, shvatiti i reći - ok, ne možemo živjeti u tako velikom stanu, morat ćemo se ga prodati, kaže Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba.

Na nekretnine onih koji ne žele participirati u obnovi koju je pokrenula natpolovična većina stanara, Fond će staviti zalog.

- Oni predstavnici suvlasnika koji su sretni i spretni, oni će dobro proći. Oni koji nisu ni sretni, ni spretni, ti će čekati i čekati, i nikad neće dočekati ovo o čemu govorimo, dodaje Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba.

Sve će biti transparentno, pa i podaci o njegovoj imovini, uvjerava Vanđelić, koja je, kako je rekao, 19 milijuna kuna.

A vrijednost radova na 6.500 oštećenih nekretnina procjenjuje se na iznos od 42 milijarde pa sve do 55 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!