12:28 / 08.06.2020.

Autor: D. Bratović Vela/I. Košar/V. Ružojčić/S. Findak/Dnevnik/IMS/I.D./I.Z./HRT

Prvi dan državne mature protekao s tehničkim izazovima i bez prepisivanja

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Matura u doba pandemije počela je ne samo provjerom identiteta, nego i mjerenjem temperature i ulaskom u škole tek nakon dezinfekcije ruku.
Danas je počeo ljetni rok državne mature pisanjem testa iz hrvatskoga jezika na A razini. Test ove godine piše malo više od 32.000 pristupnika u cijeloj Hrvatskoj, a pisanje nadzire oko 7000 nastavnika.

Državna matura: Za početak test iz hrvatskoga jezika na A razini
Divjak o državnoj maturi u Temi dana


Ispiti će se pisati u dva bloka, a matura u doba pandemije počela je ne samo provjerom identiteta, nego i mjerenjem temperature i ulaskom u škole tek nakon dezinfekcije ruku, preko dezinfekcijskih podloga.

Razmak između učenika je 2 metra pa su i školske dvorane postale učionice.

- Jedna klupa razlike, svaki je morao donijeti svoj pribor, dezinfekcija ruku, i morali smo sa strane imati maramice ako tko kiše, rekla je Martina Podboj, maturantica Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka.

Nakon mjeseci strepnje, za prvi ispit zrelosti svatko se priprema na svoj način.

- Bio sam budan do 3, tresao sam se, plakao, svašta nešto, ali bit će dobro, rekao je Ivan Maletić, maturant Medicinske škole u Osijeku.

- Mogli smo kući više vremena učiti neke stvari, a osim toga velik dio gradiva je srezan, što je dosta pomoglo u pripremanju za maturu, kaže Paula Urlić iz V. gimnazije "Vladimir Nazor" u Splitu.

- Ja sam se nisam previše stresirao oko tog, vjerojatno sam zato završio i prvi, kaže Kristijan Musić iz Gimnazije Matija Mesić, Slavonski Brod.

- Bili su neki moderni tekstovi, inače su stariji tekstovi, ali zato je bilo razumljivije, čitanje s razumijevanjem, neobična pitanja, rekla je Eva Rodinis, XV. gimnazija, Zagreb.

Ispit iz hrvatskog jezika već je 11 godina prvi koji pišu svi maturanti. Dojmovi nakon ispita podijeljeni.

- Bilo mi je teško malo i dosta stresno, teže je rješavati maturu kad si zapravo na njoj nego kad se doma priprema, kaže maturantica Lena iz Zagreba.

- Bilo je lijepo malo se vratiti u školu, odavno nismo bili u zgradi. Mislim da sam dobro napisala test, nije bilo prezahtjevno, kaže Ivana iz Splita.

Poštovala se socijalna distanca. Za razliku od prošle godine, ove je svaki maturant donio svoju kemijsku olovku. Ispitno gradivo zbog pandemije - smanjeno.

- Svi zadaci su bili dobro objašnjeni. Neki zadaci su izbačeni, tako da mislim da je dosta dobro, rekao je Gabrijel iz Slavonskog Broda.

- Smatram da su nam malo olakšali time što su izbacili jedan dio gradiva pa smo donekle mogli ono što smo već učili prije malo ponoviti, rekla je Klara iz Osijeka.

Maturu nadgleda više od sedam tisuća nastavnika. Zbog epidemioloških uvjeta pisalo se u učionicama i sportskim dvoranama.

-  U četiri učionice imamo svega po 12 učenika do 16 maksimalno u nekim većim učionicama, ali smo zato iskoristili sportsku dvoranu - u većoj dvorani je bio veći broj pristupnika, rekla je Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina, Zagreb.

- Vodili smo računa o tome da kolege koji eventualno spadaju u rizične skupine na neki način zaštitimo, da ih ne izlažemo u učionice gdje je veći broj djece, rekla je Žaneta Zaninović, ispitna koordinatorica, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik.Bez većih teškoća

Iako su neki pristupnici u žurbi promašili lokaciju pisanja ili došli bez osobnih iskaznica, prvi pokazatelji govore da je matura počela bez većih problema.

- Iako nas je ujutro dočekao kišni dan, uspjeh prvoga dana već se pokazao, sukladno sa svim epidemiološkim preporukama i mjerama u cijeloj Hrvatskoj - za što odgovaram ja kao ravnatelj Nacionalnog centra. Mogu utvrditi da je bilo nešto sporednih tehničkih malih izazova, a sve drugo provedeno je uredno, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i dodala:

- Ti mali tehnički izazovi uvijek su iste naravi, primjerice nedolazak učenika na pravu lokaciju, onda ga mi prihvatimo, smjestimo, međusobno iskoordiniramo takve informacije - tako da se to uspješno riješi. Ili eventualno kandidati znaju često zaboraviti - govorimo o kandidatima, ne o maturantima - identifikacijski podatak.

Na pitanje koliko je maturanata danas pristupilo pisanju državne mature te je li bilo prepisivanja, Katavić je odgovorila da je danas pisanju prvog testa A razine pristupilo 32.000 maturanata.

- Do sada nije dojavljena nijedna mogućnost prepisivanja učenika. Ali ja zaista vjerujem u njih - da neće tome pristupiti. Pokazali su koliko su odgovorni i aktivni mladi građani jer oni su se izborili za cjelovitost pisanja ovogodišnje državne mature, izjavila je Katavić.

Previše ih strah za šalabahtere

Epidemiološke preporuke izazov su za svaku školu i sve zaposlene, pa i one iz rizičnih kategorija.

- Mi smo se tako organizirali da oni neće dežurati na ispitima državne mature, ali obavljaju svoj redovne poslove u nastavi na daljinu, rekla je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije, Varaždin.

Neke zagrebačke škole ugostile su i maturante iz potresom oštećenih škola pa je ključna riječ za sve - organizacija.

- Organiziramo i organiziramo, na dnevnoj razini, ulaske, da se učenici što manje miješaju, kaže Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije, Zagreb.

- Što se tiče šalabahtera općenito na maturi, ja mislim da je njih previše strah da bilo što pokušaju, kaže Helena Strugar, dežurna profesorica, Gimnazija L. Vranjanina, Zagreb.

Već sutra matura se nastavlja ispitom hrvatskog jezika niže razine, obvezni predmeti pišu se u prvom bloku, nakon njih izborni. Ljetni rok mature bit će završen objavom rezultata 20. srpnja, nakon nastavne godine prepune izazova.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!