HTV prvi donosi detalje probne državne mature

12.10.2021.

20:50

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Državna matura

Državna matura

Foto: HTV / HRT

Sadašnji maturanti pisat će dvije mature, najprije probnu od 15. ožujka do 15. travnja, a zatim u lipnju - pravu, redovitu državnu maturu. Naime, ova generacija maturanata zbog reforme školstva ima nove kurikule pa je dobro, kažu u Centru za vanjsko vrednovanje, da se upoznaju sa sadržajem i konceptom mature. Prvi donosimo još neke detalje.

Na probnoj maturi oko 30 tisuća maturanata pisat će ispite iz hrvatskog, engleskog i matematike.

- A što se tiče izbornih predmeta prepuštamo ispitnim koordinatorima i ravnateljima škola ovisno o interesu učenika u onoj mjeri u kojoj misle da im je potrebno moći će imati uvid i u probne ispite iz izbornih predmeta, kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Maturanti su prezadovoljni.

- Ideja je izvrsna zato što su se gradiva dosta izmiješala, pogotovo moja generacija koja je dvije godine išla po jednom programu, dvije godine po drugom, kaže maturant Ivan Bevanda.

- Probna matura je nešto što smatram da je odlična stvar u moru zabrinjavajućih, jer će nam dati priliku da vidimo na koji način tehnički izgleda matura, ali i obzirom na to da smo mi generacija koja je u reformu ušla u trećem razredu da vidimo što nas očekuje od zadataka, govori Paula Perić.

Ravnatelj Centra objašnjava da se ti ispiti neće ocjenjivati. Ispravljat će ih profesori i poslati povratnu informaciju Centru. Bit će to simulacija prave mature koja će uključivati i sigurnosne vrećice. Objašnjava i zašto su se odlučili za te ispite.

- To je generacija koja je 2018. u 26 srednjih škola imala eksperimentalni program novih kurikula godinu dana nakon toga i svi ostali i ove godine svi četvrti razredi imaju nove kurikule tako da želimo da se učenici upoznaju sa sadržajem i strukturom ispita, dodaje Filipović.

No otkriva nam još nešto.

- Osim učenika 4. razreda probne ispite imat će ove godine i učenici trećih razreda iz hrvatskog i matematike, ali bit će jedinstveni ispiti.

Dakle, neće pisati ispite više i niže razine. A razmišlja se i o tome da se jedinstveni ispiti uskoro uvedu i za buduće maturante.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!