12:03 / 19.10.2020.

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Prvi humanitarni konvoj u Vukovaru 1991., ali i posljednji

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog tog incidenta oni su se ispričali da više ne mogu dolaziti. I više uopće nisu došli. Bili smo opet prepušteni sebi, rekla je Vesna Bosanac.
U Vukovaru je obilježena 29. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim je 19. listopada 1991. iz vukovarske bolnice u opkoljenome gradu izvučeno 112 najtežih ranjenika.

➡️ Sjećanje na heroja Blagu Zadru

Trebao je to biti prvi konvoj u nizu, ali jedan je kamion naletio na minu, a u eksploziji su ranjene dvije medicinske sestre pa je međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica odustala od organiziranja drugih konvoja.

- Bilo je jako teško, to je već bilo pred kraj. Taj konvoj je trebao dolaziti dva put tjedno dok sve ranjenike ne odvede van, međutim, zbog tog incidenta oni su se ispričali da više ne mogu dolaziti. I više uopće nisu došli. Bili smo opet prepušteni sebi, rekla je Vesna Bosanac, dr. med., ravnateljica Opće bolnice Vukovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!