18:49 / 20.02.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Prvi konkretni obrisi ustroja Milanovićeva ureda

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Republike Zoran Milanović sutra će proglasiti prve dužnosnike. Doznajte tko bi mogao raditi u uredu.
Vlada je donijela Uredbu o osnivanju Ureda predsjednika nakon prestanka obnašanja dužnosti na temelju kojeg će bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobiti ured u sklopu rezidencijalnog objekta u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Bivšoj predsjednici Ured je dodijeljen na njezin zahtjev. A predsjednik Republike Zoran Milanović sutra će proglasiti prve dužnosnike. Ustroj predsjednikova ureda na Pantovčaku dobiva prve konkretne obrise. U Narodnim novinama objavljena je odluka, pa će Milanović već sutra i službeno proglasiti prve dužnosnike.

Najveća novost u samom ustroju ureda jest predsjednikova odluka da se broj državnih dužnosnika blago poveća jer će sva prava koja donosi taj status ostvariti i dvije vrste pomoćnika u uredu. Konkretno - pomoćnici savjetnika te pomoćnik glasnogovornika.

Orsat Miljenić trebao bi biti predstojnik ureda, a Nikola Jelić glasnogovornik. Velibor Mačkić mogući je savjetnik za ekonomiju, Julije Domac za ekologiju, Dragan Lozančić za nacionalnu sigurnost, Marijan Mareković za branitelje, a Jadranka Žarković za obrazovanje.

A o budućoj savjetnici za obrazovanje posljednjih se dana polemiziralo u medijima jer je, navodno, kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje sponzorirala predavanja na kojima se govorilo da su homoseksualci pervertiti.

- Ako mislimo na istu je neistina. Nekome očito smeta, ali ona nije insider, četiri godine je vodila agenciju, bit će moja savjetnica, ne ministrica, dakle neće odlučivati o resursima, sredstvima, rekao je jučer Milanović na tu temu.

No ministrica obrazovanja, čini se, o njoj nema dobro mišljenje. 

- Mislim da sve ovakve velike teme vodi predsjednik sam, a savjetnicu ne bih komentirala, ako nemam nešto dobro za reći o ljudima onda bolje da pričekamo prve poteze na tom planu, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U Milanovićevoj bivšoj stranci pozdravljaju prve poteze i dogovore između Pantovčaka i Banskih dvora.

- Predsjednik Republike je pokazao da to može i sad je na predsjedniku Vlade da vidimo hoće li se držati one najave o tvrdoj kohabitaciji ili shvatiti da se to ne smije prelamati po leđima građana Hrvatske, rekao je Peđa Grbin (SDP).

A u Banskim dvorima danas je donesena odluka da se na teret građana Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović na njezin zahtjev dodijeli rezidencijalni objekt u Visokoj ulici radi osnivanja ureda bivše predsjednice. 

Kao jedno od prava propisano je da predsjednik ima pravo na ured vozača i službeno vozilo, troškovi ureda podmiruju se iz sredstava državnom proračuna RH.

Stipe Mesić dosad je bio jedini predsjednik koji je to pravo i iskoristio. Franjo Tuđman preminuo je prije odlaska s dužnosti, a Ivo Josipović tog se prava odrekao te se vratio na Pravni fakultet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!