17:09 / 13.05.2019.

Autor: Franka Jović Tonkli/HRT

Prvi korak u uvođenju reda uz more

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj jedinstvenog projekta Splitsko-dalmatinske županije "Pomorsko je dobro" je ojačati sustav upravljanja te pružiti potporu lokalnoj zajednici u uvođenju reda uz more.
Prvi put ikad okupili su se na jednom mjestu koncesionari nad pomorskim dobrom, inspektori, znanstvenici i lokalna samouprava. Na splitskom Pomorskom fakultetu bili su sudionici konferencije o održivom upravljanju pomorskim dobrom. Sve je to dio jedinstvenog projekta Splitsko-dalmatinske županije "Pomorsko je dobro" kojem je cilj ojačati sustav upravljanja pomorskim dobrom te pružiti potporu lokalnoj zajednici u uvođenju reda uz more.

U niti tri mjeseca postojanja digitalnog registra s detaljima o svih 1400 koncesionarskih lokacija u županiji, građani su već imali 70-ak primjedbi. Napokon imaju mjesto gdje prijaviti sva kršenja propisa i uništavanje mora i obale jer prvi put ovim je projektom objedinjeno svih 6 inspekcija pod kojima je pomorsko dobro.

Decentralizacija, brže utvrđivanje pomorskoga i lučkoga dobra, žurnije upisivanje u zemljišne knjige, usklađivanje s drugim zakonima, sve se to očekuje i obećaje donošenjem novoga Zakona o pomorskom dobru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!