23:12 / 30.05.2021.

Autor: Nataša Ban/HRT/IMS

Dva kandidata, dvije sasvim suprotne kampanje, jedni ključevi grada

Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro

Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro

Foto: HRT / IMS

Za osvajanje gradonačelničkog mjesta Tomislava Tomaševića čekalo je ponavljanje pobjede iz prvog kruga i iscrpljujuća kampanja.

- Danas smo u Zagrebu napravili jedan i pol od dva potrebna koraka da oslobodimo ovaj grad od korupcijske hobotnice, poručio je Tomislav Tomašević nakon prvog kruga izbora. 

S druge strane čekao ga je Miroslav Škoro i još iste večeri najavio raskrinkavanje zeleno-lijeve koalicije.

- To nit' je zeleno, niti je samo lijevo, to je prije svega i nadasve ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao, poručio je Škoro.

I dok je idućih dana Tomašević obrazlagao svoje programe, najavljujući između ostalog plan postpotresne obnove i program za takozvani digitalni grad, Škorin tim imao je program: predstaviti platformu Možemo i srodne civilne udruge kao one koji isisavaju javni novac. 

- Dakle, ti koji sisaju proračun sada žele zaposjesti taj proračun i ozbiljno ga posisati. Ja im to neću dopustiti, poručio je Škoro 19. svibnja.

Na svakoj konferenciji za novinare optužbe su bile sve oštrije, pa tako Miroslav Škoro na jednoj od njih 22. svibnja kaže: "To je Cosa Nostra aktivističkog profesionalnog društva koja se ispreplela na svim razinama, u vlasničkim strukturama, osnivačkim strukturama. I ponavljam, oni su uprihodili preko 80 milijuna kuna s različitih osnova."

Tomašević je danima objašnjavao, a Vladin Ured za civilne udruge potvrdio da se provedbe i financiranje projekata strogo kontroliraju.

Domovinski pokret nije odustajao, sugerirajući da se platforma Možemo sastoji od stranih plaćenika. 

- Tu se radi o brojnim dotacijama stranih vlada, tako piše na njihovim stranicama, možete pogledati, radi se o otvorenom društvu Georgea Soroša, izjavio je Igor Peternel iz domovinskog pokreta.

Bilo je i gafova - na jednom od sučeljavanja Miroslav Škoro rekao je da spalionicu u Zagrebu treba zatvoriti. No Zagreb spalionicu nema. 

- Ja nisam uspio dokučiti kakva je to spalionica biootpada na Mirogoju. Možda nisam dovoljno informiran pa čekam da me netko informira o tome, rekao je Tomislav Tomašević 24. svibnja. 

Kampanja se vodila i na društvenim mrežama. Kolale su fotomontaže u kojima se, među ostalim, Možemo naziva "Muzemo" i optužuje na svjetonazorskoj razini. 

- Posljednja 2 tjedna bili smo izloženi lažima, podmetanjima i optužbama koje zaista graniče sa zdravim razumom, poručila je Sandra Benčić (Možemo!).

- Prepun je internet plaćenih oglasa s lažnim informacijama o nama, o mojoj lažnoj obitelji, široj obitelji, i netko to plaća, poručio je Tomašević 26. svibnja.

Tim portala Index otkrio je i tko plaća - utvrdili su vezu između tvrtke koju je Škoro angažirao i platio za kampanju, i lažnih informacija na raznim portalima.

- To je agencija koja legitimno posluje u Hrvatskoj i mi smo im platili određena novce da za nas odrade vrlo legitimne radnje, odgovara Škoro 28. svibnja.

Portal Faktograf ustvrdio je da se protiv Tomaševića vodi najveća digitalna dezinformacijska kampanja u povijesti hrvatske politike.

Spominjala se i Tomaševićeva plaća. Škoro je u emisiji Otvoreno 25. svibnja poručio biračima, govoreći o Tomaševiću: "On zna s udrugama. Ne morate ništa raditi. Imat ćete bruto plaću od 27 tisuća kuna, dobivat ćete novce".

- Koliko ste rekli? Bruto od 27 tisuća? Nova kleveta. Ja sa Vama moram na debate ponijeti poligraf. Recite mi gdje sam ja to i u kojoj udruzi imao plaću 27 tisuća kuna bruto? - odgovorio mu je Tomašević.

Na samom kraju kampanje, poruke biračima. 

- Moramo u nedjelju obraniti svoju zemlju, svoj grad Zagreb, moramo obraniti svoj stil života, svoju tradiciju, poručio je Škoro biračima na završnoj konferenciji za medije u petak, 28. svibnja.

- Pobijedit ćemo uzdignute glave i svima ćemo moći pogledati u oči jer znamo da se nismo koristili nikakvim prljavim trikovima u ovoj kampanji, poručio je pak istoga dana Tomašević.

HDZ nije dao potporu Škori, ali zato jest HDZ-ov veteran Andrija Hebrang:

- Ako izaberu desnicu koja je domoljubna, koja je sposobna, koja je suverenistička, onda će opet dati poruku: mi želimo našoj djeci dobro i želimo da ostanu u ovoj zemlji, rekao je.

Tomašević je potporu dobio od brojnih javnih osoba. 

Dva kandidata i dvije sasvim suprotne kampanje. Jedan od njih dobit će ključeve grada i raspolagati proračunom od 13 i pol milijardi kuna.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!