Prvi ljetni vikend na cestama: Policija poslala upozorenje vozačima

23.06.2023.

10:25

Autor: HRT/IMS

Gužve u prometu

Gužve u prometu

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Pred nama je prvi ljetni vikend te se zbog odlaska građana na godišnje odmore i sve većeg broja stranih turista koji dolaze svojim vozilima očekuje povećani intenzitet prometa na našim cestama, a time i prometne gužve na svim važnijim prometnicama, izvijestili su iz MUP-a.

Veći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje, dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom ipsilonu, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i slično.

Povećani intenzitet prometa povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima


Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa, policija će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno - represivnih aktivnosti.

Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetiti će se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika te će biti osigurana njihova vidljiva prisutnost na cestama. Biti će raspoređeni na prometnim pravcima koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet, a maksimalno će u funkciju biti i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

Policija će i fizički upravljati prometom


Kako bi se postigla maksimalna protočnost cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom.

Policija apelira na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:

➡️ prije polaska na putovanje provjerite ispravnost vozila (ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),

➡️ pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama i

➡️ na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.

Zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, MUP poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi prvi ljetni vikend protekao sa što manje stradalih na  prometnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!