20:46 / 01.08.2020.

Autor: Vladimir Brnardić/HRT

Prvi nalet Oluje, napadi iz zraka

-

-

Foto: - / -

U Obrovcu i Benkovcu nisu znali da je Knin oslobođen. Neprijateljski sustav zapovijedanja onesposobljen je u prvom naletu, ispričao je general-bojnik Josip Čuletić.
Oluja je počela borbenim djelovanjem aviona. O ulozi zrakoplovstva u Oluji razgovarali smo s general-bojnikom Josipom Čuletićem, načelnikom Stožera HRZ-a i PZO-a.

- Sve o Domovinskom ratu na usluzi HRTi
- Oluja - najsjajnija vojna operacija u povijesti Hrvatske
- Akcija pilota o kojoj se neće znati

- Prvi zadatak zrakoplovnih snaga bio je ostvarivanje prednosti u zračnom prostoru. Drugi zadatak bio je potpora ostalim našim snagama. Primarna zadaća bila je, a i Oluja je tako i počela - djelovanje prema radiorelejnim čvorištima, centrima veze i centrima zapovijedanja neprijatelja, ističe general-bojnik Josip Čuletić.

Koliko su u tome bili uspješni govori činjenica da je već drugi dan sustav zapovijedanja bio izvan uporabe. U Obrovcu i Benkovcu nisu znali da je Knin oslobođen. Neprijateljski sustav zapovijedanja onesposobljen je, kaže Čuletnić - već u prvom zamahu.

- Ne znam je li to ponos ili odgovornost ali moram istaknuti jedinstvo. Svi su ljudi bili spremni da se angažiraju do krajnjih granica, dodaje. Za Čulentića je najemotivniji trenutak bio prvi mimohod. Tada je bio zapovjednik zrakoplovnog ešalona i sudjelovao je na mimohodu u zapovijednom vozilu i činilo mu se kao da 'levitira'. Bio je, kaže - izvan sebe.

- To što smo postigli od 1991. do 1995. u zrakoplovstvu je svjetsko čudo, zaključuje Čulentić. Tomu je pridonijela činjenica da smo imali obučene i osposobljene kadrove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!