09:58 / 19.03.2020.

Autor: HRT/Hina

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđen je kod žene srednjih godina, koja je u izolaciji u dubrovačkoj Općoj bolnici i zdravstveno stanje joj je dobro.
Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđen je kod žene srednjih godina(54), koja je u izolaciji u dubrovačkoj Općoj bolnici i zdravstveno stanje joj je dobro.

Objavio je to županijski Stožer civilne zaštite, iz kojeg navode kako je riječ o prvom pozitivnom nalazu na koronavirus nakon petnaest poslanih na analizu.

Zaražena žena je čistačica Zračne luke Dubrovnik. Zadnji radni dan bio joj je 7. ožujak i tada je počela osjećati simptome. Svima s kojima je bila u kontaktu određena je samoizolacija. Kliničika slika zaražene žene je dobra.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naglasio je kako je obrada kontakata zaražene u velikom dijelu obavljena.

- Još istražujemo gdje se zarazila. Moguće i u zračnoj luci, gdje prolaze na tisuće putnika. Vrlo je moguće da je netko od njih bio pozitivan. Danas ili sutra ćemo znati točan broj kontakata - rekao je Lakić te dodao kako je najvažnije umiriti javnost.

- Ovo smo očekivali i nastojimo smanjiti mogućnost transmisije bolesti, kako bismo smanjili opterećenje na zdravstveni sustav. Logično je očekivati još zaraženih. Bitno se pridržavati svih mjera o higijeni i socijalnom distanciranju - napomenuo je Lakić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević izjavio je kako je zasad tranzit kroz Neum za hrvatske građane i dalje nesmetan uz osobnu iskaznicu.

- Riječ je o prolasku bez zaustavljanja. Pogranični radnici također mogu tranzitirati uz potvrdu poslodavca o zaposlenju - rekao je Pavličević.

Zračna luka Dubrovnik od četvrtka u podne je zatvorena za sav civilni zračni promet, a hitno su poduzete i sve mjere koje je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Dubrovnik Zbog koronavirusa aktivirano dvjesto pripadnika Civilne zaštite

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je u izjavi za medije nakon potvrde prvog slučaja koronavirusa u Dubrovniku da su aktivirane operativne snage Civilne zaštite Grada, koje imaju više od dvjesto pripadnika, a raspoređivat će se prema uputama nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Civilnoj zaštiti pridruženo je komunalno redarstvo koje će kontrolirati provedbu mjera koje je odredio nacionalni Stožer, a Franković je rekao kako su već prvog dana neki ugostiteljski objekti kršili odredbe.

- Svima neodgovornima će biti izrečene kazne, a ukoliko se i nakon toga ne zatvore - pozvat ćemo sanitarnu inspekciju kao drugostupanjsko tijelo. Moramo biti odgovorni, ne samo zbog nas već i zbog sugrađana starije životne dobi, rekao je Franković.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je na račun dubrovačke bolnice interventno uplatio 84 milijuna kuna, istaknuo je Franković te dodao kako su time riješeni dugovi bolnice stariji od godine dana.

- Grad Dubrovnik je stavio na raspolaganje svoje financijske resurse, a troše se po potrebi. Stiže nam pet resipratora, a građevinski sektor spreman je uskočiti ukoliko bude potreba urediti šesti kat bolnice. Razgovarali smo i s predstavnicima Zaklade Blaga djela i Društva prijatelja dubrovačke starine i oni su spremni financijski pomoći ako bude potrebno, rekao je Franković.

Naglasio kako se više ne dozvoljava samoorganiziranje u pomoći građanima, koju sada u potpunosti preuzima Crveni križ.

- Ne može dopustiti da se sve događa nekontrolirano. Moramo sve postupke strogo kontrolirati, pa i dostavu hrane potrebitima. Pozivam sve koji žele dodatno pomoći da se jave na e-mail Civilne zaštite civilnazastita@dubrovnik.hr, a bit će uključivani prema potrebi i preporukama nacionalnog Stožera, rekao je Franković.

Dubrovački gradonačelnik je napomenuo kako gradske tvrtke Sanitat i Čistoća uredno izvršavaju radnu obvezu koju im je odredio nacionalni Stožer, te najavio kako će gradski prijevoznik Libertas reducirati svoj vozni red. Pozvao je sve koji nisu u službama koje moraju odgovoriti na izazov pandemije koronavirusa da ostanu kod kuće.
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!