Prvi priskaču u pomoć, a vodi ih iskrena želja za pomaganjem drugima

15.02.2023.

08:38

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/M.M./Vijesti/HTV/HRT

Vježba potrage i spašavanja stanovnika nakon potresa

Vježba potrage i spašavanja stanovnika nakon potresa

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Prvi koji najčešće priskaču u pomoć ozlijeđenima na nepristupačnom terenu ili onima koji se izgube, kao i u većim krizama poput potresa u Turskoj - članovi su Hrvatske gorske službe spašavanja. Njihov posao nije lak, no za njega ne dobivaju plaću - vodi ih iskrena želja za pomaganjem drugima. HGSS-ovci iz Bjelovara sudjelovali su u brojnim akcijama, a pridružuje im se i sve više članova.

HGSS-ovci bjelovarske postaje imali su prošle godine mnogo posla. Osim pomaganja u saniranju posljedica nakon olujnog nevremena koje je prošle godine pogodilo čazmansko područje, posla je bilo diljem županije, ali i šire.

- U našoj županiji imali smo pet potražnih akcija, našli smo na sreću sve žive osobe. Od većih akcija bila je potraga za nestalim zrakoplovom kod Slunja i ova druga kod Voćina, rekao je Siniša Atlija, pročelnik HGSS-ove stanice Lovar.

Najveća je nagrada kada pronađete preživjele, a svoj poziv pomaganja drugima Bojan je prije tri godine nastavio i ovdje ispunjavati.

- Ja sam po struci medicinski tehničar i radim u Hitnoj pa je onda to meni nekako bilo povezano jer tamo isto sudjelujem, odnosno spašavamo živote. Onda mi je to nekako bilo nekakav logički slijed jer jako malo je medicinara prisutno u HGSS-u, rekao je Bojan Bjelajac, Daruvar.

Osim što sudjeluju u spašavanjima u cijeloj Hrvatskoj, oni se uvježbavaju, usavršavaju cijele godine - od spilje, vode, planine do zraka...

Kako bi bili što spremniji, ipak im je potreban novac. Županija će im pomoći s 13.300 eura.

- Ja im se ovim putem zahvaljujem za sve što čine, jer kažem, to su ljudi koji ne primaju plaću, koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju i odlaze od kuće da bi spašavali što imovinu što druge živote, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Za pomoć Turskoj imaju timove u pripravnosti. Prošle godine priključilo im se sedam novih članova. Mnogo ih je od samoga osnutka, već 14 godina s mantrom - biti društvu od koristi.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!