Prvi privremeni korisnici uselili u stanove Državnih nekretnina

25.04.2023.

09:12

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Državne nekretnine završile su uređenje 13 državnih stanova u Zagrebu za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, u koje se uselilo prvih osam obitelji u Zagrebu, priopćeno je iz Državnih nekretnina.  

Započele su primopredaje 13 stanova u vlasništvu Republike Hrvatske koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Ključeve je primilo osam obitelji u Zagrebu, a ukupno će u dolazećem periodu za stradalnike biti opremljena 134 državna stana u pet županija.

Građani će u državnim stanovima boraviti do obnove svojih domova.


Ulaganje vrijedno pet milijuna eura

Državne nekretnine d.o.o. kao trgovačko društvo koje upravlja dijelom nekretnina u državnom vlasništvu prema novom Zakonu o obnovi i unutar Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica sudjeluje u postupku obnove uređivanjem praznih stanova kojima upravlja na područjima pogođenim potresima, a u koje se smještaju građani za vrijeme obnove njihovih nekretnina, napominje se u priopćenju. Ulaganje vrijedno pet milijuna eura obuhvaća građevinsko-obrtničke radove i opremanje stanova za privremeno zbrinute korisnike, a sredstva su osigurana iz europskog Fonda solidarnosti.

Davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te će zbrinuti građani u skladu s odlukom Vlade RH biti oslobođeni obveze plaćanja najamnine za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja. Smještaj u stanovima bit će im omogućen za cijelo vrijeme trajanja obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina.Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Državnim nekretninama d.o.o., na ovaj će način korisnicima mobilnih stambenih jedinica, omogućiti kvalitetniji i adekvatniji smještaj u uređenim stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!