Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa

25.07.2022.

13:01

Autor: HRT/Ruža Ištuk/D.M./HRT

Stipislav Jadrijević i Danko Mikulić

Stipislav Jadrijević i Danko Mikulić

Foto: Grgur Zucko / PIXSELL

Transplantacijski tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj pacijentu transplantirao tri organa. Četrdesetdvogodišnjem muškarcu transplantirani su gušterača, jetra i tanko crijevo. Operacija je trajala šest sati. Transplantacijski tim vodio je Stipislav Jadrijević, a eksplantacijski Danko Mikulić. 

- Pacijent je već imao transplantiranu jetru, sad je dobio novu, kao i gušteraču i tanko crijevo. Bolesnik je bolovao od sindroma kratkog crijeva zbog čega su stradala jetra i jedini način je bio da mu napravimo multiorgansku transplantaciju, kazao je za HRT Stipislav Jadrijević.

Dodao je kako je ova operacija bila velik stručni izazov i da se obično radi na djeci kojoj nedostaju organi. Naglasio je da se takve operacije vrlo rijetko obavljaju u svijetu i da one nisu moguće ako timovi nisu jedinstveni.

- Njemačka je zemlja koja ima 80 milijuna stanovnika, a posljednjih godina nije napravila nijednu takvu operaciju, dodao je Jadrijević. Kazao je da je, samo što se tiče tankog crijeva - ovo treća operacija obavljena u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!