17:43 / 02.02.2018.

Autor: HRT

Prvi put u RH: djevojčicama s očnim mrenama ugrađene posebne leće

-

-

Foto: - / -

Tradicionalnom tehnikom ugradnje leća se stavlja u kapsularnu vreću, a tehnikom koju je demonstrirala ugledna svjetska oftalmologinja iz Belgije kapsularna vreća stavlja se u leću.
Prvi put u Hrvatskoj - u KBC-u Sestre milosrdnice - dvjema djevojčicama koje boluju od očne mrene ugledna svjetska stručnjakinja iz Belgije zajedno s hrvatskim timom ugradila je posebne leće koje je sama dizajnirala.

Katarakta ili siva mrena vodeći je uzrok slabovidnosti i sljepoće od koje u Hrvatskoj godišnje oboli 20-ak djece. Anestezija uspješna, operacijski tim spreman, leća ugrađena - sve da bi vratili vid 4-mjesečnoj Evelin koja ima katarakte na oba oka.

Tradicionalnom tehnikom ugradnje leća se stavlja u kapsularnu vreću, a tehnikom koju je demonstrirala ugledna svjetska oftalmologinja iz Belgije, kapsularna vreća stavlja se u leću.

Manje je poslijeoperacijskih komplikacija i ugradnja leće je doživotna. Sada je ugrađena leća koja će djetetu trebati u kasnijem životu, a kompenzira se razlika koja postoji kod djeteta jer je oko još malo, jer je mala djevojčica s kontaktnom lećom koja se privremeno nosi na oku. Može se očekivati da će dijete vidjeti, rekla je Jose Maria Tassignon iz Antwerp University Hospital. A to je sve što su htjeli čuti zabrinuti roditelji.

Operacije su u multimedijskoj dvorani bolnice videolinkom izravno pratili oftalmolozi iz cijele Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!