07:50 / 19.02.2020.

Autor: HRT

Prvi radni dan predsjednika Republike Milanovića

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović prvi radni dan započeo je pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon što je položio vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - zid boli, na grobnici narodnih heroja te na zajedničkoj grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, dao je izjavu novinarima i kazao da bi se sutra ili prekosutra mogla znati imena imenovanih dužnosnika.

Na pitanje tko će mu biti savjetnici, rekao je da neće biti velikih iznenađenja i da neka imena novinari već znaju. Kazao je i da će biti manje savjetnika nego što ih je prije bilo.

- Trebalo je danas donijeti odluku o ustroju ureda da bi se moglo imenovati dužnosnike. Imenovanje će biti sutra-prekosutra. Savjetnika će biti manje, ne zato što mislim da ih je u prošlosti bilo previše. Nego će objedinjavati određena područja, bit će ih manje. Gospođa Žarković će biti moja savjetnica, a ne ministrica. Ima iskustva u svom radu, ne znam kome smeta, ali očito nekome smeta.

Predsjednik je potvrdio da će se složiti s prijedlogom Vlade da kontraadrmirala Roberta Hranja imenuje načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga.

Potvrdio je da je o Hranju već razgovarao s Plenkovićem, te najavio da će razgovarati i o drugim temama.

- Naći ćemo se i oko drugih stvari, a i oko čelnika SOA-e isto, koliko shvaćam to je sada na dnevnom redu, rekao je Milanović.

Na konstataciju da Plenković nije davao izjave nakon jučerašnje inauguracije te se čini kao da je ljut na njega, odvratio je da su normalno razgovarali.

- Bilo je normalno iskri, možda će ih biti i ubuduće, a možda i neće, vidim da su već počele interpretacije tko je ustao, tko je kome pružio ruku, tu nema jasnog protokola. Kao ja nisam nekome pružio ruku, jesam, otraga kasnije i upoznao ga sa svojom majkom, objasnio je Milanović vjerojatno aludirajući na medijske napise da potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću nije pružio ruku.

Upitan postoji li ime koje bi želio vidjeti na čelu SOA-e, ponovio je kako je to delikatan sustav.

- Mislim da ga korektno vode, bio sam i ja kao premijer na čelu tog sustava, čak za nijansu s većim ovlastima od predsjednika, sada ću to poštivati jer sada je premijer Plenković. Ravnatelj SOA-e Danijel Markić je profesionalac, radio je sa ljudima koji će biti moji suradnici, za sada ne vidim problema u tome, poručio je Milanović.

Što se tiče njegova prvog putovanja kao predsjednika, istaknuo je da će stjecajem okolnosti otputovati na zapad.

Milanović kaže kako su prema masonima vladale i još vladaju predrasude, mržnja, neznanje, vrlo često nepravedno.

- Tu se ne radi samo o državnom odvjetniku, tu se radi o svim državnim odvjetnicima i zamjenicima, koji su osobe s velikim državnim ovlastima. Glavnog državnog odvjetnika je teško smijeniti, ali nije nemoguće, rekao je.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović prvi radni dan započeo je pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne.

Potpisao je i Odluku o Uredu predsjednika, što je preduvjet za donošenje svih drugih odluka, uključujući i one o imenovanjima.

Inauguracija novog predsjednika Republike Zorana Milanovića 
Riječ analitičara: Milanović na Pantovčaku neće biti fikus 
Političari o inauguraciji - Plenković ne vidi problem 


Od jutros je aktivna internetska stranica petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića www.predsjednik.hr. Trenutačno je u testnoj fazi i nadograđivat će se s obzirom na to da Ured predsjednika još nije u cijelosti ekipiran.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović oglasio se putem Facebooka, to je prva objava na društvenim mrežama otkad je stupio na predsjedničku funkciju.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!