Prvi robot za dezinfekciju u riječkome KBC-u

24.09.2021.

01:30

Autor: HRT/Hina

Robot za dezinfekciju

Robot za dezinfekciju

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Prvi robot za dezinfekciju s ultraljubičastim zrakama pušten je u rad u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a omogućit će znatno brže i učinkovitije dezinficiranje bolničkih prostora.

Vrijednost robota je oko 522 tisuće kuna, a nabavu je u potpunosti financirala Europska komisija u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva. Proizvođač je danska tvrtka UVD Robots ApS.

Europska komisija otkupila je 200 robota za dezinfekciju od te tvrtke i darovat će ih svim zemljama EU. Hrvatska će dobiti sedam robota.

Rezultati testiranja robota pokazuju da izloženost UV zrakama u trajanju od 10 minuta uništava do 99,9 posto bakterija koje se uobičajeno mogu naći u bolnicama. Robot postiže veću učinkovitost dezinfekcije i ima manji utjecaj na radne procese osoblja za čišćenje u usporedbi s postojećim rješenjima, primjerice ubrzava dezinfekciju prostorija 12 puta, izvijestili su iz KBC-a.

Na predstavljanju robota bili su državni tajnik u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Upravnog vijeća KBC Rijeka Željko Plazonić, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju Maja Abram.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!