Piletić: Omogućiti veća materijalna prava u državnim i javnim službama

14.04.2023.

Zadnja izmjena 14:55

Autor: Hina/HRT/A.V.

Prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i predstavnika sindikata

Prvi sastanak pregovaračkih timova Vlade i predstavnika sindikata

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Ministar rada Marin Piletić rekao je u petak kako Vlada želi omogućiti dodatna povoljnija materijalna prava za članove reprezentativnih sindikata, odnosno za svih 235.000 zaposlenih u državnim i javnim službama, s čijim je predstavnicima danas razgovarao.

To je bio prvi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Nastavak pregovora bit će u ponedjeljak, 24. travnja.

Na pitanje jesu li sindikalni zahtjevi realni Piletić je rekao kako bi rezultat pregovora trebala biti "zlatna sredina", odnosno ono što Vlada može osigurati u skladu s proračunom.

Sindikati javnih službi tražili su ugovaranje uskrsnice već za ovu godinu, a Vlada je predložila da je ugovorimo za 2024. te da razgovaramo o regresu i drugim pravima. Nastojat ćemo približiti stavove, dodao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Glede neisplate plaća stranim radnicima, Piletić je rekao kako se radi o izuzecima te da o tome izvještavaju Državni inspektorat koji utvrđuje činjenice. Obračun plaće, po Zakonu o radu, mora biti do kraja mjeseca za prethodni mjesec i služi kako ovršna isprava za ostvarenje prava, dodao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je kako su tražili dodatna prava za članove reprezentativnih sindikata što se tiče regresa, božićnice i drugog te da su iznijeli svoje stavove kao i Vlada.

- Očekujemo Vladinu ponudu u ponedjeljak, dodao je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže da su tražili da se povećanje ne odnosi na članove nereprezentativnih sindikata, jer drži da su državni zaposlenici i namještenici koji plaćaju članarinu u lošijem položaju od onih koji to ne čine, a uživaju ista prava.

- Za dogovor smo, ali ne na štetu reprezentativnih sindikata, poručio je.

Najavio je da će o plaćama razgovarati nakon turističke sezone kada će biti poznato kakvo je punjenje državne blagajne.

Državni službenici i namještenici potplaćeni su s obzirom na rastuću inflaciju i trebali bi biti puno bolje plaćeni, jer o nama puno toga ovisi, ustvrdio je Jagić.

Sindikati javnih službi traže isplatu uskrsnica


Predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola Nada Lovrić izjavila je u petak nakon sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade da su zatražili isplatu uskrsnica od 100 eura svim zaposlenima u javnim službama, a od 200 eura za članove sindikata.


- Sindikati javnih službi smatraju kako je sada dobra prilika da do početka pregovora o osnovici plaća učine iskorak pa su tražili 100 eura uskrsnice za sve zaposlene, a za članove sindikata 200 eura, rekla je Lovrić novinarima nakon prvog sastanka Vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.


Pokušavamo pokazati društvenu odgovornost, teško žive i članovi i nečlanovi sindikata, odnosno svi zaposlenici javnih službi. Oni s najnižim primanjima najteže žive, jer su životni troškovi visoki, iako inflacija lagano usporava, dodala je.


- Uskrsnica od 100 eura nije nešto što će ih spasiti i poboljšati materijalni status, ali će im omogućiti da prežive mjesec, kazala je.


Novi sastanak pregovaračkih odbora dogovoren je za 24. travnja, to je krajnji rok do kada bi trebali znati hoće li biti uskrsnica za ovu godinu.


Vlada je pokazala spremnost za isplatu uskrsnica za iduću godinu, koja će za dio zaposlenih u javnim službama biti jako teška, dodala je.


- Postoji volja i vjerujem da će se negdje naći način, svi poslodavci u Hrvatskoj traže način kako poboljšati materijalni status zaposlenika jer ih nema dovoljno, jer je znatan odljev, pogotovo iz državnih službi.


Prema Vladinim podacima, malo je manje od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, među kojima je oko 98.000 članova sindikata.


Nakon pregovora s predstavnicima sindikata javnih službi, na redu su pregovori Vlade i sindikata državnih službi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!