Prvi u regiji liječimo oči genskom terapijom

16.01.2021.

15:46

Autor: Zdrav život/I.Z./HRT

default error photo
Hrvatska je, zahvaljujući naporima, znanju i vještinama iskusnog tima s Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh, dobila priliku aplicirati gensku terapiju u oko.
Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" prva je zdravstvena ustanova u regiji u kojoj će pacijenti iz 15-ak zemalja imati priliku liječiti se genskom terapijom od donedavno neizlječivih bolesti oka. U primjeni ove inovativne metode liječenja nasljedne bolesti koja uzrokuje sljepoću, ta klinika pozicionirala je i Hrvatsku kao prvu zemlju u istočnoj i jugoistočnoj Europi te kao šestu zemlju u svijetu.

Hrvatska je, zahvaljujući naporima, znanju i vještinama iskusnog tima s Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh, dobila priliku aplicirati gensku terapiju u oko. Revolucionarna je to terapija kod dvije dijagnoze – Leberove kongenitalne amauroze i pigmentne retinopatije koje su kronične progresivne očne bolesti i do sada su završavale sljepoćom kod djece rođene s tim  bolestima.

- Prije nešto više od godinu i pol dana došla je u Francusku, a prošle je godine u Englesku, Njemačku, Izrael i Hrvatsku. Time se Hrvatska pridružila tom ekskluzivnom klubu od šest država svijeta koje imaju dopuštenje da mogu aplicirati tu terapiju, rekao je  ravnatelj Kliničke bolnice "Sveti Duh", predstojnik Klinike za očne bolesti prof. dr. sc. Mladen Bušić, prim., dr. med.

Postupak liječenja genskom terapijom provodi se isključivo u certificiranim centrima izvrsnosti, ustanovama koje moraju ispunjavati izrazito visoke kliničke, znanstvene i tehnološke uvjete i, ne manje važno, imati vrhunske i iskusne stručnjake. Nakon godinu dana ekspertize, dolazaka 15 europskih i svjetskih stručnjaka, ta je klinika svojim brojnim titulama izvrsnosti dodala i ovu.

Gensko liječenje podrazumijeva aplikaciju posebno dizajniranog lijeka na mjesto gdje je najgušća koncentracija živčanih stanica u oku, a to je područje makule, žute pjege. Procedura je isključivo kirurška.

- Da biste uopće pristupili toj zoni, koja je na suprotnoj strani oka, jedini je put kirurški zahvat koji inače predstavlja jednu standardnu proceduru koja se zove antrektomija, ulazak u oko, uklanjanje i približavanje makuli, ulazimo u malo već višu domenu tog kirurškog zahvata koji ne ulazi baš posve u rutinsku praksu, kazao je spec. oftalmologije, subspec. stražnjeg segmenta oka prim. dr. sc. Borna Šarić. 

Kako bi se mrežnica probila, ispod nje se ulazi finom iglom u dublje slojeve i direktno unutra se mora ispustiti taj lijek od 0,3 mililitara. Za ovaj zahvat potrebne su godine iskustva i vještine, ističe primarijus Šarić, jer je to domena ispod mrežnice, što je na neki način i neurokirurški zahvat. Nasljedne distrofije mrežnice složena je skupina bolesti oka, gdje su smještene najvažnije stanice pomoću kojih stvaramo sliku, i to su bolesti uzrokovane mutacijama različitih gena. Danas se radi analiza više od 300 gena, a najvažnije su spomenute dvije za koje je dostupno liječenje.

Cijeli prilog pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!